Promotie D.M.J. Peeters: laminaten

31 januari 2017 | 10:00
plaats: Aula, TU Delft
door Webredactie

Design Optimisation of Practical Variable Stiffness and Thickness Laminates. Promotor: Prof.dr. C. Bisagni (LR).

Het gebruik van composieten materialen in vliegtuigen is de laatste tientallen jaren sterk toegenomen, vooral door de specifieke stijfheid en sterkte van deze materialen. Om historische redenen zijn de mogelijke hoeken waaronder de vezels liggen vaak beperkt tot 0°, ±45° en 90°, conventionele laminaten genoemd. Door de opkomst van machines om vezels automatisch te plaatsen kunnen vezels niet enkel onder eender welke hoek geplaatst worden, ze kunnen ook gestuurd worden over gekromde paden. Door de vezels te sturen veranderen de mechanische eigenschappen doorheen de structuur, terwijl het materiaal wel zijn continuïteit behoudt. Daarom worden deze laminaten variabele stijfheid laminaten genoemd.
Deze thesis stelt een optimalisatie-techniek voor die de mogelijkheden van variabele stijfheid laminaten gebruikt, terwijl er ook een minimale straal waarmee de vezels gestuurd worden is geïmplementeerd om er zeker van te zijn dat het geoptimaliseerde ontwerp kan worden gebouwd. Hiernaast zijn ook de ontwerp-richtlijnen geïnterpreteerd voor variabele stijfheid laminaten  en als voorwaarden gebruikt tijdens de optimalisatie. Op deze manier wordt de (industriële) haalbaarheid van het geoptimaliseerde ontwerp groter.
Naast het sturen van de vezels, is het ook mogelijk om lagen te laten vallen om laminaten met variabele mechanische eigenschappen te verkrijgen. Dit is ook geïmplementeerd in het optimalisatie-algoritme. Op deze manier worden variabele dikte laminaten gevonden. Tot slot is het ook mogelijk om het sturen van de vezels te combineren met het laten vallen van lagen. Dit is ook geïmplementeerd, en dit geeft variabele stijfheid, variabele dikte laminaten.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

© 2017 TU Delft

Metamenu