Belangrijke nieuwe financiering voor Kavli Institute of Nanoscience Delft

21 februari 2017 door Webredactie Communication

Het Kavli Institute of Nanoscience Delft krijgt een belangrijke nieuwe donatie voor zijn onderzoeksprogramma in de bio- en quantum-nanowetenschappen. De komende tien jaar krijgt het Instituut ieder jaar 200.000 dollar van de Amerikaanse Kavli Foundation, en de TU Delft draagt jaarlijks eenzelfde bedrag bij. Dit is een aanvulling op de opbrengsten uit eerdere schenkingen van de Kavli Foundation in 2004 en 2008, waarvan de jaarlijkse beleggingsopbrengsten worden aangewend.

Kavli instituten

De Kavli Foundation steunt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met als doel draagvlak en bekendheid te genereren voor het werk van wetenschappers. Het Kavli Institute of Nanoscience Delft is een van de 20 Kavli research-instituten, wereldwijd gevestigd op vooraanstaande universiteiten.  Vijf ervan richten zich op nanowetenschap:  California Institute of Technology, Harvard University, Cornell University, University of California, Berkeley (alle vier in de VS), en de TU Delft.

"De steun van de prestigieuze Kavli Foundation is niet alleen een welkome en stevige investering in fundamenteel onderzoek, het is ook een erkenning dat de kwaliteit van het nano-onderzoek in Delft bij de absolute wereldtop behoort.”, stelt Tim van der Hagen, bestuursvoorzitter van de TU Delft. “Ik ben zeer verheugd dat de Kavli Foundation zijn steun heeft uitgebreid”.

Snijvlak

“Met deze bijdrage kunnen we Kavli postdoctorale fellowships realiseren, vooral op het snijvlak tussen bio-nanowetenschap en quantum-nanowetenschap, waar ik grote kansen zie”, zegt Lieven Vandersypen, co-directeur van Kavli Delft. Het Delftse instituut start onder meer een nieuw postdoctoraal fellowship-programma voor synergetische quantum-bio-projecten. “Daarnaast stellen we een jaarlijkse Kavli Chair in, een gasthoogleraarschap voor externe wetenschappers van wereldfaam”, aldus Cees Dekker, co-directeur. “De eerste zal prof. Amir Yacoby zijn, een toonaangevend nanowetenschapper van Harvard University”.

Artist in Residence

Het Kavli Institute for Nanoscience in Delft wil ook haar communicatie-activiteiten verbreden, met workshops voor wetenschappers om de bewustwording over nanowetenschap te verhogen en onderzoek te delen met een breed publiek. Een andere ambitie is om een ‘Artist in Residence’ aan te trekken in Delft: een schrijver of kunstenaar die een tijd kan meelopen in het lab om inspiratie op te doen voor artikelen, boeken of kunst.

Kavli Foundation

De Kavli Foundation is opgericht in december 2000 door Fred Kavli, een succesvolle Noorse zakenman en filantroop. De stichting is gehuisvest in Oxnard, Californië. De vorige twee giften aan Delft bestonden uit schenkingen waarvan de beleggingsopbrengsten gebruikt worden voor het financieren van onderzoek; de nieuwe jaarlijkse bijdrage is daarop een financiële aanvulling, die is te gebruiken voor onderzoek en activiteiten van het Delftse instituut. 


© 2017 TU Delft

Metamenu