Griet Op de Beeck Cultural Professor aan de TU Delft

23 juni 2016 door Webredactie Communication
Foto: Koen Broos

Komend najaar zal de Vlaamse auteur Griet Op de Beeck voor ruim twee maanden verbonden zijn aan de TU Delft als Cultural Professor: CP@TUD 2016. Met een groep van enkele tientallen studenten zal zij onder meer de stad in gaan om verhalen van onbekenden op te tekenen.

Griet Op de Beeck over de masterclass die zij aan de studenten gaat geven: “We gaan schrijven. Vragen stellen. Mensen vinden. Omdat iedereen een verhaal heeft. Omdat de optelsom van verhalen een stad vormt. Omdat elke stad de wereld in zich draagt. Omdat de wereld beter wordt van mensen die mekaar willen kennen en begrijpen.”

CP@TUD 2016 gaat op vrijdag 7 oktober van start met de Cultural Promotion, een openbare lezing in de Aula van de TU Delft. Het programma begint om 20.00 uur. Het daaropvolgende weekend neemt Griet Op de Beeck haar studenten mee op excursie naar België. Het vervolg van de masterclass beslaat acht bijeenkomsten. Op vrijdag 16 december 2016 sluit Op de Beeck haar periode als Cultural Professor af met de Uittreerede, waarbij de studenten de resultaten van de masterclass presenteren. Voor deze slotpresentatie worden de geportretteerde Delftenaren allen uitgenodigd.

Griet Op de Beeck is de zevende Cultural Professor aan de TU Delft – haar voorgangers waren Thom Hoffman (2015), Paulien Cornelisse (2014), Spinvis (2013), Floris Visser (2012), Youp van ’t Hek (2012) en Vincent Mentzel (2011). CP@TUD werd voorafgegaan door het gastschrijverschap van Gerrit Krol (2001), H.J.A. Hofland (2002), Hugo Brandt Corstius (2003), Nelleke Noordervliet (2004), Arnon Grunberg (2005), Tijs Goldschmidt (2006), Tommy Wieringa (2007), A.F.Th. van der Heijden (2008), Doeschka Meijsing (2009) en Herman Koch (2010).

Met het gastdocentschap wil de TU Delft laten zien waar technologie en kunst elkaar raken, en bij studenten het creatieve denken stimuleren op een andere manier dan in het reguliere studieprogramma mogelijk is.

Griet Op de Beeck is schrijver. Ze debuteerde op 31 januari 2013 met Vele hemels boven de zevende, een roman over vijf mensen, met mekaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. Het boek werd uitstekend onthaald en kreeg nominaties voor de AKO literatuurprijs, de Academia literatuurprijs en De Bronzen Uil. Het boek won de Bronzen Uil Publieksprijs en er wordt een film van gemaakt, waarvoor Griet Op de Beeck zelf het scenario schrijft.
Kom hier dat ik u kus verscheen eind september 2014, een roman over beschadigde mensen, en hoe zij ongewild ook andere beschadigen, in de eerste plaats hun eigen kinderen. Ook dit boek kreeg veel bijval. Het werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand, belandde op de shortlist van NS publieksprijs en won de Hebban Award voor literatuur. Ook dit boek wordt verfilmd. Haar derde boek, Gij nu, is begin dit jaar verschenen. Het is geen roman, maar ook geen lukraak bij mekaar geschreven verhalen, over vijftien mensen op een kantelpunt in hun leven. Van haar drie boeken werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht.

Meer informatie over programma en kaartverkoop vind je binnenkort op www.tudelft.nl/cp2016 en  www.verstegenstigter.nl.