Staal en chocola, eigenlijk hetzelfde

15 februari 2017 door Webredactie Communication

De uitdagingen waar een chocolatier dagelijks mee te maken heeft, zijn eigenlijk pure wetenschap, en vergelijkbaar met de uitdagingen rond de productie van staal. Op maandag 13 maart belichten wetenschappers deze verrassende overeenkomsten in het Science Centre van de TU Delft.

Fietsspaak

Op 13 maart geven chocolade-experts en staalexperts in het Science Centre van de TU Delft inzicht in de onderliggende processen en structuren van chocolade en staal, vanuit wetenschappelijk en industrieel oogpunt. Met eigen ogen kan men zien hoe (op lab-schaal) veranderingen in productieprocessen (temperatuur, afkoelsnelheid) grote veranderingen in de eigenschappen teweeg kunnen brengen, zoals bij een demonstratie waarbij een stalen fietsspaak zo zacht gemaakt wordt, dat je er een knoop in kunt leggen.

Ultieme doel

Het ultieme doel is natuurlijk de structuur zo te maken dat het materiaal alle eigenschappen heeft die je wilt. Uiteindelijk wordt dit alles bepaald door het gedrag van moleculen en atomen, die op hun beurt gehoorzamen aan de wetten van de natuurkunde. Wetenschappers doen onderzoek om ieder detail van hoe dit in zijn werk gaat te ontdekken, zodat procestechnologen uit de industrie het productieproces kunnen optimaliseren. Dat verklaart ook waarom universiteiten en de industrie nauw samenwerken op dit terrein. Diverse sprekers uit zowel de wetenschap en het bedrijfsleven zijn daarom aanwezig op 13 maart, o.a. Tata Steel, Unilever, TU Delft en Wageningen University & Research.

Meer informatie

Maandag 13 maart; van 10.00 tot 17.00 uur in het Science Centre, Mijnbouwstraat 120, TU Delft Campus
Voor aanmelding en informatie over het programma, zie https://www.4tu.nl/htm/en/events/chocolate-and-steel/.
Deze bijeenkomst is door de TU Delft in samenwerking met Wageningen University & Research in het kader van 4TU High-Tech Materials.
Voor pers(aan)vragen: Fien Bosman, communication officer TU Delft, 3mE; 06 – 24953733; f.j.bosman@remove-this.tudelft.nl