Team TU Delft winnaar armprotheserace Cybathlon Zurich

10 oktober 2016 door Webredactie Communication

Het DIPO Power Team van de TU Delft is eerste geworden in de armprothese race bij ‘s werelds allereerste ‘Cybathlon’ in Zurich. De Delftse studenten namen in samenwerking met het Delft Institute for Prosthetics and Orthotics (DIPO) en het bedrijf TRS Prosthetics met een lichaam gestuurde armprothese deel aan de wedstrijd. Bob Radocy, de ‘piloot’ van het Delftse team die zijn linker arm mist, volbracht met dit technisch hulpmiddel alledaagse opdrachten zoals het vervangen van een lamp en het dragen van een dienblad.

Voor het eerst verzamelden mensen met een fysieke beperking zich in Zurich op de Cybathlon voor een wedstrijd waarin zij met technologische hulpmiddelen diverse krachtmetingen uitoefenden. Op zes verschillende disciplines strijdden de teams om de winst; ‘Brain-Computer Interface Race’, ‘Functional Electrical Stimulation (FES) Bike Race’, ‘Powered Wheelchair Race’,  ‘Powered Leg Prosthesis Race’, ‘Powered Exoskeleton Race’ and the ‘Powered Arm Prosthesis Race’. Het DIPO Power Team kwam uit in deze laatste categorie en ging naar huis met de gouden medaille. 

Lichaam bekrachtigde prothese

In de Powered Arm Prosthesis Race voerden piloten die een of twee armen missen alledaagse handelingen uit met een armprothese. Drie TU Delft studenten vormden in samenwerking met het DIPO (Delft Institute for Prosthetics and Orthotics) het DIPO Power team en namen deel  aan de wedstrijd met een lichaam bekrachtigde prothese. ‘De hand is een van de meest complexe organen van het menselijk lichaam, de arm zorgt voor bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid in alledaagse handelingen  als een simpel kopje koffie zetten. Wanneer iemand zijn arm mist wil je diegene graag een zo goed mogelijke vervanging van de functionaliteiten aanbieden.’, zegt teamlid Krysten Oates. Een goede, functionele, goedkope en op maat gemaakte prothese kan een enorme verschil maken in de kwaliteit van leven. Zo ook voor piloot Bob Radocy. Hij verloor in de jaren 70 door een ongeval zijn linkerarm. Ontevreden over de bestaande hulpmiddelen en in de volle overtuiging dat het ook mogelijk is om met ontbrekende ledematen een perfect functioneel leven te leiden, startte hij het bedrijf TRS Prosthetics. Samen met de TU Delft werkte hij ook aan de ontwikkeling van armprostheses. 

Functioneel en goedkoop

DIPO vraagt al langer aandacht voor de mogelijkheden van lichaam bekrachtigde protheses. ‘Deze wedstrijd bood ons een uitgelezen kans om de wereld te laten zien dat deze vorm van protheses functioneler kunnen zijn dan de meer esthetische maar duurdere  ‘bionische’ handprotheses’, legt Oates uit. Lichaam bekrachtigde protheses zijn volgens het team zeer betrouwbaar, geven goede en directe feedback, kunnen laag in gewicht zijn en zijn goedkoper dan de meer geavanceerde hulpmiddelen. 

De werking

Wat deze prothese uniek maakt is dat voor aansturing minder actieve kracht nodig is, maar er wel een hoge knijpkracht ontstaat. Over de prothese loopt een kabel die verbonden is met een tuigje om de schouder. Bij het strekken van de arm trekt de kabel een ‘papegaaienbek’ open. Door de schouders wat naar achteren te trekken, ontspant de kabel en sluit de bek weer.

Ook heeft de prothese een vergrendelmechanisme dat zeer functioneel is. De vorm van de prothese zorgt tot slot voor grotere bergingsvrijheid voor de gebruiker.

Exoskelet 

Uit Delft zou ook studententeam ProjectMARCH deelnemen aan de Cybathlon. Een jaar lang werkten zij aan de ontwikkeling van een exoskelet en trainden zij met hun piloot Claudia, die een dwarslaesie heeft. Vlak voor vertrek naar Zurich kwam hun exoskelet, de MARCH, onverhoopt los uit het ophangmechanisme en raakte zodanig beschadigd dat deelname aan de Cybathlon niet mogelijk was.  De MARCH wordt momenteel hersteld en er staat voor komend jaar een nieuw studententeam klaar om verder te werken aan het exoskelet. Hun ultieme doel is het ontwikkelen van vervanging van de rolstoel.

Meer informatie

© 2017 TU Delft

Metamenu