Willem II


Geschiedenis van de universiteit

De TU Delft bestaat ruim 170 jaar, maar draagt pas sinds 1986 zijn huidige naam.

Koninklijke academie: 1842 - 1864

De TU Delft komt voort uit de 'Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor 's lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel'. De Akademie werd op 8 januari 1842 opgericht door koning Willem II. Naast ingenieurs en handelsdeskundigen werden er ook ambtenaren opgeleid voor Nederlands-Indië.

Polytechnische school: 1864 - 1905

De Akademie werd 22 jaar later opgeheven. In plaats daarvan kreeg Delft een Polytechnische Hogeschool. Deze nam de taken van de Akademie over, behalve de opleiding van ambtenaren voor de Oost-Indische dienst. De Hogeschool leidde architecten op en ingenieurs voor weg- en waterbouw, scheepsbouw, werktuigbouw en mijnbouw.

Technische Hogeschool: 1905 - 1986

De Polytechnische Hogeschool had nog geen academisch niveau, dat kwam pas in 1905. De Delftse opleiding werd toen verheven tot Technische Hogeschool. De feestelijke opening door koningin Wilhelmina vond plaats op 10 juli in de Stadsdoelen. De eerste Rector Magnificus was Ir. J. Kraus, hoogleraar waterbouwkunde.

Technische universiteit: 1986 - heden

In 1985 bepaalde een nieuwe Wet op het Wetenschappelijk Onderwijs dat de benaming 'hogeschool' alleen nog gold voor hoger beroepsonderwijs. Zo ontstond op 1 september 1986 de Technische Universiteit Delft.

De betekenis van het logo van de TU Delft

De kern van het logo van de Technische Universiteit Delft is de vlam van Prometheus, bekend door de vlam waarmee hij, tegen de wil van Zeus, de mensen op aarde het machtige vuur bracht van de Olympus. De kennis van de mensen was nog weinig ontwikkeld. Ze hadden geen vermoeden van de loop der sterren, ze wisten niets over de jaargetijden en beheersten de bouwkunst niet. Ook de kracht van het vuur hadden zij niet onder controle.

Prometheus (hij, die vooruit kijkt ) was vindingrijk en werd hun eerste leermeester in de techniek. Hij leerde ze het vuur hanteren, de sterren onderzoeken, de zeeën bevaren, stenen bakken en huizen bouwen. Prometheus ontwikkelde bij de mensen gevoel voor de schoonheid van de natuur.

De TU Delft kan in de voetsporen van Prometheus treden met de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en milieuvriendelijke technologie. De vlam van Prometheus is daarmee een waardig symbool voor de universiteit.

Boek over geschiedenis TU Delft

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de TU Delft kan het boek lezen van H. Baudet: De lange weg naar de Technische Universiteit Delft (1992, SDU Uitgeverij, Den Haag). Het boek is te leen in de bibliotheek van TU Delft: Mail uw aanvraag naar library@remove-this.tudelft.nl.

 

 

Naam auteur: Webredactie
© 2017 TU Delft

Metamenu