De airbag van WOLK Company ontvangt eerste UNIIQ investering

23 augustus 2016 door zakelijk@remove-this.tudelft.nl

Het onlangs gelanceerde investeringsfonds UNIIQ maakte op 23 augustus 2016, tijdens de opening van de Amsterdamse beurs haar eerste twee investeringen bekend. Een van de twee investeringen is voor WOLK Company die een airbag heeft ontwikkeld voor het voorkomen van heupletsel door valongevallen.

Airbag voorkomt heupfractuur na val

WOLK Company is een startup uit Den Haag opgezet door twee voormalige studenten aan de TU Delft (Filippo van Hellenberg Hubar en Mendes Hogestyn) en de Leidse projectontwikkelaar Hans Schröder. Vanuit de persoonlijke ervaring van één van de oprichters is de airbag ‘WOLK’ ontstaan. Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaken van letsel bij ouderen. De ernst van valongevallen bij ouderen blijkt uit het grote aantal spoedeisende hulpbehandelingen, ziekenhuisopnamen, sterfgevallen en de daaraan gerelateerde hoge directe medische kosten. WOLK Company heeft een makkelijk te dragen riemgordel met airbag ontwikkeld, die ouderen beschermt tegen mogelijk heupletsel door het vallen.

“De investering van UNIIQ maakt het mogelijk om WOLK te ontwikkelen en met 100 kwetsbare senioren te testen in een pilot bij vijf zorginstellingen”, lichten Van Hellenberg Hubar en Hogestyn toe. “De afronding van de ontwikkeling van de prototypes staat gepland voor november. De pilotfase vindt plaats in het eerste kwartaal van volgend jaar. De verwachting is dat WOLK in de tweede helft van 2017 op de markt wordt geïntroduceerd.”

V.l.n.r.: Filippo van Hellenberg Hubar (WOLK Company), Liduina Hammer (UNIIQ), Hans Schröder (WOLK Company) © Daniel Verkijk

“UNIIQ is verheugd om WOLK Company als een van de eerste investeringen aan haar portefeuille toe te voegen”, zegt Liduina Hammer, Fondsmanager van UNIIQ. “Met de investering van UNIIQ kan WOLK Company de voorspellende waarden van het valdetectie-algoritme, dat binnen de TU Delft is ontwikkeld, verder verbeteren richting een volledig functioneel prototype”, aldus Hammer.

De andere investering werd gedaan in Adjuvo Motion met hun innovatie de ‘S-sense, een slimme sensorhandschoen voor de hand-polsrevalidatie. Gijs den Butter en Johannes Luijten, twee voormalig TU Delft studenten, zijn de oprichters van de in YES!Delft gevestigde startup Adjuvo Motion. De handschoen stimuleert patiënten de geblesseerde hand te gebruiken bij de dagelijkse activiteiten. De S-sense zorgt ervoor dat de patiënt thuis dezelfde kwaliteit therapie kan volgen als bij klinische behandelingen. Met behulp van een digitaal platform is het mogelijk om de voortgang van de patiënt online te monitoren. Hierdoor kan de therapeut, op afstand, het behandelprogramma optimaliseren. Deze kostenefficiënte revalidatie biedt aan zowel de patiënt als de zorgprofessional veel voordelen.

Over UNIIQ
UNIIQ is een investeringsfonds van € 22 mln. gericht op de proof-of-concept fase. UNIIQ helpt ondernemers in Zuid-Holland om hun unieke innovatie sneller naar de markt te brengen door  startkapitaal te bieden om de fase van concept tot veelbelovend bedrijf te overbruggen. Het fonds is opgericht door een consortium bestaande uit Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. UNIIQ is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Meer over UNIIQ is te vinden op uniiq.nl