Nieuw investeringsfonds voor startups in de proof-of-concept fase

20 juni 2016 door zakelijk@remove-this.tudelft.nl

Katwijk, 20 juni - Startupambassadeur Neelie Kroes lanceerde ‘UNIIQ’, het nieuwe investeringsfonds in Zuid-Holland voor de proof-of-concept fase. Het fonds helpt ondernemers in Zuid-Holland om innovaties sneller naar de markt te kunnen brengen.

Liduina Hammer (UNIIQ) en Neelie Kroes (StartupDelta) leggen de eerste steen van UNIIQ, het nieuwe proof-of-concept fonds in Zuid-Holland tijdens het InnovationQuarter Jaarevent in de TheaterHangaar in Katwijk. Fotograaf: © Daniel Verkijk

Technologie is nog geen business

Met het nieuwe fonds komt € 22 mln. beschikbaar voor ondernemers die kansrijke technologie willen vermarkten. Dit is een moeilijke en risicovolle fase. Technologie kan immers veelbelovend zijn, maar levert niet vanzelf business op. UNIIQ helpt ondernemers om van hun innovatie een bedrijf te maken.

De lancering van UNIIQ past goed in de aanpak van startupambassadeur Neelie Kroes om Nederland tot een van de beste Europese startup ecosystemen te maken: “In Nederland zijn ongekend veel slimme startups die risico’s nemen en denken in nieuwe business of maatschappelijke modellen. Zij maken het verschil in de manier waarop we betalen, reizen, gezond blijven, ouder worden, werken en leren. Kapitaal is nodig om die startups hun product, dienst of businessmodel te laten ontwikkelen. Fantastisch dat UNIIQ investeert in deze belangrijke groeifase van startups.”

Bekijk hier een korte introductie van UNIIQ:

Uniek consortium

UNIIQ combineert de expertise en netwerken van drie topuniversiteiten en een regionale ontwikkelingsmaatschappij. Waar de universiteiten de noodzakelijke technologische kennis inbrengen, brengt InnovationQuarter marktkennis in, evenals een uitgebreid netwerk van private investeerders. Juist deze combinatie maakt de ambitie achter UNIIQ geloofwaardig: innovaties sneller naar de markt brengen.

UNIIQ voorziet in een duidelijke behoefte. Paul Althuis, directeur Valorisation Centre TU Delft, mede namens Erasmus MC en Universiteit Leiden: “Wij zien dat het voor academische startups heel moeilijk is om risicokapitaal te krijgen voor het uitwerken van hun innovatie. De stap naar venture capital is gewoon te groot. UNIIQ dicht dit gat”. Rinke Zonneveld, directeur InnovationQuarter, beaamt dit. “Binnen het investeringsfonds van InnovationQuarter zien wij veel ondernemers die te vroeg langskomen; ze zijn nog niet rijp voor de markt. UNIIQ is juist voor deze ondernemers bedoeld. Het fonds helpt hen om hun innovatie sneller naar de markt te brengen en hun businesscase te versterken voor vervolgfinanciering”. UNIIQ richt zich op academische spin-offs, startups en bestaand MKB met disruptieve innovaties.

Het fonds is opgericht door een consortium bestaande uit Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. UNIIQ is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

Contact

Rolph Segers
Investment Manager UNIIQ
R.Segers@remove-this.tudelft.nl
www.UNIIQ.nl

© 2017 TU Delft

Metamenu