Wind en springtij ideale omstandigheden demo tijdelijke dam SlamDam

13 januari 2017 door webredatie-mc

Meteorologen verwachten op vrijdag 13 januari het ergste tij in vijftig jaar. De combinatie van harde wind en springtij resulteert in hoog zeewater. In België en Nederland zijn kustregio’s in opperste alertheid om overlast en schade te voorkomen. Vele deltawerken zijn gesloten. In Scheveningen bij de gemeente Den Haag en in de stad Antwerpen aan de Schelde demonstreert startup SlamDam hoe je tijdelijk hoog water kan keren met een innovatieve tijdelijke dam. Opdat schade als gevolg van het hoge water kan worden voorkomen.

Getest in Delftse proeftuin

Studenten en wetenschappers van TU Delft hebben de SlamDam veelvuldig getest in haar proeftuin ‘Flood Proof Holland’ van VPdelta. De eenvoudige lichtgewicht constructie van de dam maakt het mogelijk om de innovatie zeer snel neer te zetten door twee mensen. De dam is daarmee een effectief alternatief voor de het plaatsen en opruimen van de aloude zandzak. 

Demo-opstelling in Scheveningen:

 


Credit: Sander Foederer


Credit: Sander Foederer

Demo-opstelling in Antwerpen:

 

Solide nooddam

De SlamDam is gemaakt van het rekbare EPDM materiaal. Twee aan elkaar verbonden compartimenten zullen gelijktijdig gevuld worden met water. Hierdoor ontstaat een zeer solide nooddam. Bij tegendruk door water wordt het belaste compartiment licht omhoog gestuwd, waarna het tweede compartiment zich insluit en daarmee zorgt voor de gewenste tegendruk. 

Over VPdelta

Het Europees gefinancierde programma VPdelta faciliteert de ontwikkeling van innovaties die betaalbare en opschaalbare oplossingen voor effectief waterbeheer bieden. Dit doet het programma door wetenschap te combineren met maatschappelijk belang én ondernemerschap. Ruim 95 Nederlandse innovatieve start-ups en MKB’ers werken nauw samen met de onderwijs- en onderzoeksinstellingen, ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en regionale overheden uit het programma. De TU Delft is samen met InnovationQuarter verantwoordelijk voor de uitvoering van dit programma dat tot eind 2019 doorloopt.

 

 

© 2017 TU Delft

Metamenu