Loyaliteit in verdrukking

Drie Delftse studenten in de Tweede Wereldoorlog. 

TU Delft tijdens WO II

Op 10 mei 1940 ontwaakten de Delftenaren door het geblaf van afweerkanonnen, het geratel van mitrailleurs en het gegons van vliegtuigen. De Duitse invasie was begonnen. Vijf dagen later was de strijd alweer afgelopen en was de bezetting een feit. Met de komst van de nieuwe machthebbers drong de vraag zich op welke houding men moest aannemen tegenover de Duitsers. Vooral voor de Technische Hogeschool Delft, zoals de TU Delft destijds heette, leek deze vraag van belang. De resultaten van technisch onderzoek konden van belang zijn voor de oorlogsmachine. In Duitsland werkten veel technici en wetenschappers nauw samen met het naziregime zonder zich zorgen te maken over de consequenties. In Nederland was Delft de enige hogeschool die ingenieurs afleverde.

Loyaliteit in verdrukking

In het boek Loyaliteit in verdrukking laat historicus Onno Sinke zien hoe ver de Duitsers gingen om het beleid van de hogeschool te beïnvloeden. Hij beschrijft de reactie van de Delftse docenten en studenten op de Duitse maatregelen. Hoe de Delftse studenten tijdens de bezetting als eerste in Nederland in staking gingen uit protest tegen de schorsing van hun joodse docenten. En hoe veel hoogleraren het ongestoord functioneren van de Technische Hogeschool een nationaal belang vonden en bereid waren daarvoor concessies te doen aan de Duitsers.

Samenvatting

 

Boek kopen

Het boek is te koop in de TU Shop in de Aula van de TU Delft, in de boekhandel en ook te bestellen via de website van uitgeverij Boom. Het boek is geschreven in opdracht van de TU Delft en de Vereniging Oud Leden van het Delftsch Studenten Corps, en mede mogelijk gemaakt door het vfonds, Fonds 1818 en een aantal andere fondsen en bedrijven.

© 2017 TU Delft

Metamenu