Bacheloropleiding Bouwkunde

Jouw huis, jouw school of het station, en de wegen ertussen. Dat is waar Bouwkunde over gaat. Over hoe de omgeving in elkaar zit, maar juist ook verandert. Hoe we gebouwen, straten en steden kunnen aanpassen aan nieuwe inzichten en de wensen van gebruikers. Bij Bouwkunde ben je vanaf de allereerste dag bezig met het verkennen en ontwerpen van de wereld om je heen. Bouwkunde is meer dan architectuur en ontwerpen alleen. De bacheloropleiding Bouwkunde is in het Nederlands.

De opleiding

In deze studie ben je zowel met techniek, theorie, als ontwerpen bezig. Jouw eigen creativiteit en ruimtelijk inzicht spelen een grote rol. Je wordt technisch-wetenschappelijk opgeleid en leert ingewikkelde problemen helder en stapsgewijs te analyseren. Je werkt alleen of samen aan verschillende ontwerpprojecten en leert over de wisselwerking tussen techniek, cultuur en leefomgeving.

“Ruimtelijk inzicht. Interesse in techniek en samenleving. Een creatieve en analytische werkhouding. Je probeert een betere, mooiere en duurzamere leefomgeving te ontwerpen. Een beetje een wereldverbeteraar moet je dus willen zijn, maar ook praktisch! En de wereld verbeteren, dat lukt niet alleen. Samenwerken in teams, je ideeën mondeling, schriftelijk en visueel presenteren, kritisch discussiëren over die ideeën: dat zijn belangrijke vaardigheden die je ontwikkelt.”
– Remon Rooij, bachelor opleidingscoördinator en Universitair Docent Ruimtelijke Planning & Strategie

Carrière

Na de masteropleiding vindt 95% van de studenten binnen anderhalf jaar een baan, waarvan 88% op minimaal HBO niveau. 65% vindt binnen anderhalf jaar een baan op WO niveau (bron: WO-monitor 2015). Je kunt in allerlei functies op verschillende plekken gaan werken, dat is ook afhankelijk van welke masteropleiding je hebt gedaan.

Om je architect, landschapsarchitect of stedenbouwkundige te mogen noemen moet je zijn ingeschreven in het Architectenregister. Hiervoor moet je nadat je de Masteropleiding Architecture, Urbanism and Building Sciences hebt afgerond een tweejarige beroepservaringsperiode volgen.

Bouwkundig ingenieurs vind je onder meer bij ontwerpbureaus voor architectuur, stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur. Ze werken bij een bureau of richten er zelf een op. Nederlandse bouwkundigen vind je niet alleen in Nederland; in het buitenland is veel vraag naar hun expertise.

Praktische informatie

 

 

Naam auteur: Webredactie
© 2017 TU Delft

Metamenu