Veelgestelde vragen Studiekeuzecheck

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen met de antwoorden over de studiekeuzecheck bij de TU Delft.

Waarom raadt de TU Delft je sterk aan een studiekeuzecheck doen?

De juiste studiekeuze is van groot belang voor een goede kans van slagen. Om jou hierbij  te helpen, willen we je laten ervaren hoe het is om aan TU Delft te studeren. Daarom biedt de studiekeuzecheck de  gelegenheid  om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over hoger technische onderwijs en de opleiding van jouw keuze.

Is meedoen aan studiekeuzecheck verplicht?

Voor de bacheloropleidingen zonder numerus fixus en/of decentrale selectie, geldt dat je recht hebt op Studiekeuzecheck als je je uiterlijk 1 mei aanmeldt.  We raden je aan van je recht gebruik te maken, zodat je nog zekerder wordt van je keuze.
De bacheloropleidingen Industrieel Ontwerpen, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Klinische Technologie hebben een numerus fixus, al dan niet met decentrale selectie. Raadpleeg de websites van deze opleidingen voor de aanmeldprocedures en -data.

Welke studiekeuze-activiteiten kan ik bij de TU Delft doen voordat ik me aanmeld? 

In het voor- en het najaar zijn er open dagen en er is een Last Question Day in maart. Opleidingen bieden meeloopdagen en soms proefstuderen of andere onderwijsprojecten aan. Raadpleeg hiervoor de websites van de opleidingen. Als je in 5 of 6 vwo zit, goede resultaten behaalt en meer uitdaging wilt, kun je je in overleg met je docent opgeven voor de Junior TU Delft. Meer info www.junior.tudelft.nl. Ook online kun je kennismaken met onderwijs van de TU Delft. Kijk op http://ocw.tudelft.nl/high-school/.

Hoe ziet het studiekeuzechecktraject eruit?

Je kunt het beste eerst checken of de opleiding van jouw keuze een numerus fixus heeft; voor deze opleidingen gelden andere aanmeldprocedures. Dit zijn de bacheloropleidingen Industrieel Ontwerpen, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Klinische Technologie. Voor de rest van de bacheloropleidingen schrijf je je zo snel mogelijk en uiterlijk 1 mei in via Studielink (https://app.studielink.nl/front-office/). Nadat je je hebt aangemeld krijg je per e-mail een online vragenlijst met vragen over je motivatie, hoe je je hebt georiënteerd, wat je verwachtingen zijn, het beeld dat je hebt van de opleiding en de hoogte van je cijfers. Deze lijst mail je binnen twee weken terug. Op basis van je antwoorden krijg je feedback over hoe goed wij denken dat je past bij de door jou gekozen opleiding. Sommige bacheloropleidingen organiseren een studiekeuzecheckdag; hiervoor ontvang je een uitnodiging.

Hebben andere universiteiten ook studiekeuzecheck of matching?

Dat zou wel moeten. Op grond van de wet Kwaliteit in Verscheidenheid zijn alle universiteiten verplicht studiekeuzecheck- of matchingsactiviteiten aan te bieden aan aankomende studenten met een Nederlands vwo-diploma die zich voor het eerst aanmelden voor een bacheloropleiding zonder numerus fixus of andere vorm van selectie. Iedere universiteit vult dit traject anders in. Check altijd de website en informatie van de universiteit waar je je wilt aanmelden.

Zijn er kosten verbonden aan de deelname aan studiekeuzecheck?

Nee, er zijn geen kosten verbonden aan de activiteiten van de studiekeuzecheck.

Kun je je voor meer dan één opleiding tegelijk inschrijven en studiekeuzecheck doen?

Ja, in Studielink kun je je in principe voor maximaal drie opleidingen zonder numerus fixus of andere vorm van selectie, aanmelden. Voor de opleidingen die wel numerus fixus of andere vorm van selectie hebben, veranderen de aanmeldprocedures en –data vooralsnog niet.

Wat gebeurt er met de gegevens die je op de online vragenlijst invult?

Op basis van je antwoorden kijkt de studieadviseur of je een goed beeld hebt van de gekozen opleiding en of er een goede match lijkt te zijn.  Misschien zien zij een reden om  je uit te nodigen voor een studiekeuzecheck-dag of gesprek. 

Wat is het verschil tussen een meeloopdag en de studiekeuzecheck?

Je kunt je bij verschillende opleidingen opgeven voor een meeloopdag. Iedere opleiding vult de meeloopdag op haar eigen manier in. Je loopt een dagje met een student mee of volgt een college van die student en kunt vragen stellen over alles wat met studeren, de opleiding en de stad Delft te maken heeft.  De studiekeuzecheck is bedoeld om te toetsen of de opleiding die je hebt gekozen goed bij jou past en jij bij de opleiding.

Wat als je er na de studiekeuzecheck achter komt dat de studie niet bij je past?

Mocht je er door de studiekeuzecheck achter komen dat de opleiding toch niet bij je past, dan moet je opnieuw een keuze maken. Hierbij kunnen we je helpen. Hier vind je de agenda van Career & Counselling Services. Als je op de agenda klikt, kun je data vinden waarop Studieherkeuze workshops worden aangeboden. Als je daarna kiest voor een opleiding zonder numerus fixus aan de TU Delft moet je nogmaals een studiekeuzecheck doen. 

Voor wie is studiekeuzecheck bedoeld?

Iedereen die zich uiterlijk 1 mei via Studielink aanmeldt voor een opleiding aan de TU Delft zonder numerus fixus, krijgt een inlog om de online vragenlijst in te vullen.

Wat als ik de conclusie trek dat de opleiding niet goed bij mij past?

Het is verstandig om je te oriënteren op een aantal bacheloropleidingen en je aan te melden bij degenen waarvan jij denkt dat die het best bij je passen. Je hebt bij maximaal vier  opleidingen recht op Studiekeuzecheck. Je kunt je aanmelden voor één opleiding met numerus fixus of een andere vorm van selectie. Mocht het zo zijn dat je tot de conclusie komt dat geen enkele opleiding goed bij je past, dan kun je een studieherkeuzeworkshop doen. Dergelijke workshops worden bij de meeste universiteiten aangeboden.

Als ik mij na 1 mei aanmeld, heb ik dan ook nog recht op een studiekeuzecheck?

Als je je na 1 mei aanmeldt, heb je formeel geen recht op studiekeuzecheck, maar we adviseren wel om hem in te vullen en terug te mailen.  Doe je dat niet dan loop  je het risico te beginnen aan een opleiding die niet zo goed bij je past. Bovendien kun je bij sommige opleidingen niet meer toegelaten worden, maar dit geldt niet voor opleidingen aan de TU Delft.

Wat gebeurt er als ik word uitgenodigd voor een studiekeuzecheckactiviteit op de opleiding maar door omstandigheden niet kan komen?

In dat geval is het verstandig contact op te nemen met de studieadviseur(s) van de door jou gekozen opleiding.

Wanneer is mijn inschrijving compleet?


Alle stappen op een rijtje:

  • Je oriënteert je op je vervolgstudie en maakt je keuze(s)
  • Heeft  de bacheloropleiding van je keuze een numerus fixus of anderen vorm van selectie, dan volg je die procedures. Voor andere bachelor opleidingen geldt:
  • Je meldt je zo snel mogelijk en uiterlijk op 1 mei aan bij Studielink
  • Je vult de online vragenlijst in en mailt die binnen twee weken terug
  • Als je een uitnodiging ontvangt, kom je naar een studiekeuzecheck activiteit in juni
  • Je hebt de TU Delft gemachtigd om het collegegeld af te schrijven (eind mei ontvang je hierover bericht).
© 2017 TU Delft

Metamenu