Studiekeuze

Studiekeuze

Een passende studie kiezen is niet altijd even eenvoudig. Er zijn heel veel opleidingen en de verschillen zijn niet altijd duidelijk. Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij je studiekeuze, dan is deze pagina wat voor jou. Je vindt hier een stappenplan om tot een weloverwogen beslissing te komen (waar je later geen spijt van krijgt).

Stappenplan

Je wilt een leuke studietijd en een veelbelovend toekomstperspectief. Maar: hoe kies je nu de studie die bij je past?

Stap 1: Ken jezelf

Waar loop je warm voor? Wat doe je graag? Wat kun je goed? Zet je sterke en zwakke punten op een rij. Je kunt aan de TU Delft studeren als je een vwo-diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid hebt. Maar om aan de TU Delft te slagen, is een mager zesje voor Wiskunde en/of Natuurkunde niet goed genoeg. Die vakken moet je goed beheersen.

Het gaat natuurlijk ook om je andere mogelijkheden. Zo vraagt studeren tijd, energie, geduld en doorzettingsvermogen. Maak daarom eens een lijstje met jouw interesses, kwaliteiten, talenten en vaardigheden, maar ook met je beperkingen. Praat erover met mensen die jou goed kennen.

Stap 2: Jouw ideale studie

Welke eisen stel jij aan een studie? Wat verwacht je ervan? Wat wil je ermee gaan doen of worden? Stel een lijstje op met criteria. Denk aan zaken als inhoud, lesvormen, niveau, loopbaan mogelijkheden, sfeer en locatie. En: wat ben je bereid te investeren? Elke opleiding heeft immers minder leuke onderdelen.

Stap 3: Verkenning van de mogelijkheden

Verzamel alle informatie die je kunt vinden. Kijk op internet, lees brochures, ga naar voorlichtingsdagen of –bijeenkomsten, meeloopdagen, workshops, online proefstuderen en spreek met studiekeuzevoorlichters als je er niet uitkomt.

Gebruik websites met nuttige informatie over opleidingen in het hoger onderwijs, zoals:

  • Bacheloropleidingen van de TU Delft
  • www.studiekeuze123.nl. Deze site is van de gezamenlijke universiteiten en hogescholen. Op de site staat veel informatie over de alle opleidingen. Je kunt ze onderling vergelijken op door jouw gekozen criteria.

Stap 4: Vergelijken van de opleidingen

Bekijk de opleidingen die passen bij jouw interesses, capaciteiten en wensen. Bekijk meer dan één studie grondig, zodat je iets te kiezen hebt. 

Stap 5: Beslissen

Je gevoel wijst je meestal wel de weg. Wees dan ook niet te benauwd om een keuze voor een bepaalde opleiding gewoon te maken. Houd je gevoel in de gaten en ga tot actie over als de twijfel de overhand krijgt.
Bedenk ook: iedere keuze die je maakt is nuttig, ook al is die geen succes. Kiezen brengt je dichter bij waar je wél wilt zijn. En wat je ook kiest, zorg dat het je eigen keuze is!

Hulp bij je studiekeuze

Mocht je na het hele keuzeproces nog meer inhoudelijke informatie zoeken, dan kun je contact opnemen met een studieadviseur.

Naam auteur: Webredactie
© 2017 TU Delft

Metamenu