TU  Delft Valorisation Centre

Servaas Duterloo
Teamleider EU Research Funding
Servaas Duterloo

Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS)

Niet alleen de zonnebloemen van Van Gogh verwelken. Kunstwerken over de hele wereld worden bedreigd door verouderingsprocessen als inktvraat, glasziekte en de vergrijzing van het diepblauwe pigment smalt in schilderijen. In de medische wetenschap kan het al, maar ook in de kunst moeten we betere diagnoses leren stellen. Een soort ‘full-body scan’ voor kunstwerken.

Kunst heeft niet alleen belevingswaarde, het vertelt ons ook veel over de samenleving waaruit het voortkwam. Ons kunsterfgoed verbindt ons zo met elkaar en ons verleden. Nederland loopt gelukkig al wereldwijd voorop in technisch onderzoek naar kunst en conservatie, maar onze kennis is nog lang niet altijd toereikend om kunstwerken ook voor toekomstige generaties te kunnen behouden. Sinds 2014 werkt de TU Delft daarom samen met partijen uit de wereld van musea, wetenschap én industrie in het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS).

Hoger plan

Doel van het kenniscentrum NICAS is om de huidige restauratie- en conserveringsmethoden naar een hoger plan tillen. Op het programma staat onder meer fundamenteel onderzoek naar de degradatie en veroudering van materialen en de effecten van invloeden van buitenaf, zoals vocht, temperatuur en licht. Ander speerpunt is het ontwikkelen van nieuwe methodes om materialen te analyseren. Daarmee kunnen de oudheid en authenticiteit van artefacten beter beoordeeld worden en krijgen we beter inzicht in het creatieve proces van de kunstenaar en de gebruikte technieken. Al deze kennis kunnen we gebruiken om ons eigen erfgoed te conserveren en we tevens exporteren ten behoeve van kunsterfgoed wereldwijd.

Schilderijen scannen en printen in 3D

Goed voorbeeld van de samenwerking tussen industrie en wetenschap binnen het NICAS is het project dat TU Delft vorig jaar uitvoerde samen met printerconcern Océ. Een samen ontwikkelde scanner en printer kan driedimensionale replica’s maken van schilderijen. Kopieën op ware grootte van drie beroemde schilderijen vormden het bewijs.

Verborgen verflagen onthuld

Met een nieuwe macro- röntgenfluorescentietechniek (MA-XRF) die samen met de firma Bruker AXS en de Universiteit van Antwerpen werd ontwikkeld, kunnen we het creatieproces  en de restauratiegeschiedenis en van een schilderij in kaart brengen. Soms met verrassende gevolgen, want in 2012 werd zo een voorstelling van twee worstelende mannen ontdekt onder een bloemstilleven uit het  Kröller-Müller Museum.