Contact

TU  Delft Valorisation Centre
Margo Strijbosch
Teamleider NL Research Funding
015 2783917
Margo Strijbosch

TU  Delft Valorisation Centre
Servaas Duterloo
Teamleider EU Research Funding
015 2783758
Servaas Duterloo

Robots that Work

Over 15 jaar is de robot net zo gemeengoed als de computer op het werk nu.  We kunnen ze dan even makkelijk bedienen als onze smart phone en ze alle routinematige handwerk laten uitvoeren. Het TU Delft Robotics Institute zet zich binnen het onderzoeksthema ‘Robots that Work’ in om deze toekomstvisie te verwezenlijken. Samen met en overheden markt- en onderzoekspartijen doet het instituut onderzoek naar concepten als ‘het robotuitzendbureau’ en ‘hybride teams van mens en robot’. Zo wordt vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek direct vertaald naar concrete toepassingen.

‘Robots that Work’ bieden een oplossing voor het demografische probleem dat er over twintig jaar tegenover elke gepensioneerde nog maar twee werkenden staan; dat zijn er nu nog vier. Van die werkenden zullen er ook nog eens heel wat nodig zijn in de zorg. Robots kunnen ervoor zorgen dat onze productiviteit desondanks op peil blijft, en daarmee onze welvaart. Bovendien kunnen ze de concurrentie aan met de productie in lagelonenlanden, wat het terughalen van productie naar eigen land – het zogenaamde reshoren – mogelijk maakt. Dat is belangrijk voor het milieu op wereldschaal, omdat het veel energie-efficiënter is als productie plaatsvindt in de buurt van de afnemers.

Grensverleggend

De volgende generatie robots moet lichter, intelligenter, efficiënter, veiliger en betaalbaarder worden. Dat wil het TU Delft Robotics Institute bereiken door kunstmatige intelligentie te combineren met grensverleggende ontwerpen, die vaak zijn geïnspireerd door biologische voorbeelden als het menselijk lichaam. Neem nu een robotarm. Om die flexibel, behendig en efficiënt te maken, kun je goed afkijken bij de mens. Dat gebeurt binnen het thema ‘robots that learn to move naturally’. Die aanpak is uniek én werpt zijn vruchten af. Het project van de voorzichtige robotgrijpers voor groente en fruit heeft al tot een succesvol spin-offbedrijf geleid.  

Factory in a Day

Het midden- en kleinbedrijf kan zich meestal geen geavanceerde robottechnologie veroorloven. Het EU-project ‘Factory in a Day’ wil daar verandering in brengen. Met behulp van 3D-printtechniek en zelflerende robots moet het mogelijk worden om drastisch te besparen op installatietijd en –kosten. Zoals de naam doet vermoeden, streeft het project zelfs naar een flexibel, leasebaar en goedkoop roboticasysteem dat binnen 24 uur operationeel is. TU Delft is penvoerder van het project, dat wereldwijd als een belangrijke ontwikkeling wordt gezien.

© 2017 TU Delft

Metamenu