Door geldgebrek geen drijvende zonnewoning studenten TU Delft

Nieuws - 12 maart 2012 - Webredactie Communication

De TU Delft stopt met het studentenproject ReVolt House. Dit besluit is vandaag na zorgvuldige overweging genomen. Het is niet gelukt om voldoende externe sponsoring en financiën te vinden om het ontwerp van een drijvende zonnewoning ook daadwerkelijk te kunnen bouwen. De studenten deden mee aan de Solar Decathlon wedstrijd in Spanje. Onderdeel van hun opdracht was het bouwen en tentoonstellen van de woning tijdens de finale in Madrid in de zomer van 2012.   

Solar Decathlon

Het team van studenten van de TU Delft en hun docenten hebben het afgelopen jaar met veel inzet gewerkt aan het ontwerpen en bouwen van een volledig zelfvoorzienend huis, dat gebruik maakt van zonne-energie en bovendien voldoet aan criteria met betrekking tot architectuur, constructie, functionaliteit en economische haalbaarheid voor bouwbedrijven. Zij deden mee met de Solar Decathlon, een internationale studentenwedstrijd in het kader van duurzaam bouwen. Onderdeel van de opdracht was het vinden van de financiële middelen om het huis ook daadwerkelijk te bouwen en tentoon te stellen op locatie in Madrid tijdens de finale.   

Het team had als opdracht externe sponsoring en financiën te vinden voor het bouwen van de zonnewoning. Conform de werkwijze in de bouwpraktijk, konden ze pas beginnen met bouwen als ze 80% van de financiering rond hadden. Hoewel ‘in kind’ ongeveer de helft van het totaal bedrag van 800.000,- euro is gerealiseerd, geeft dit toch onvoldoende basis om het project verder te brengen. Door de recessie in o.a. de bouwsector hebben veel bedrijven afgezien van sponsoring.

 

Smeltkroes  

Karin Laglas, decaan van de Faculteit Bouwkunde: “Ik betreur het zeer dat we ReVolt House moeten stoppen. Dit project had een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor onze studenten en de ontwikkeling van duurzame architectuur. De competitie is een smeltkroes van architectuur, energie, zonnesystemen, constructie, duurzaamheid, innovatie, comfort, levensvatbaarheid, sociaal bewustzijn en toepassing. Juist dit soort integrale opgaven zullen in de praktijk van de architect steeds vaker voorkomen.

Ondanks dit vervelende besluit sta ik nog altijd achter het team en ben heel trots op wat ze wel bereikt hebben. Ook wil ik de bedrijven bedanken die hun steun hadden toegezegd”

Meer informatie:


Agnes Wijers, Marketing & Communicatie, TU Delft, Faculteit Bouwkunde. Tel: 06-48875973, e-mail: A.C.J.Wijers@Ttudelft.nl
Ineke Boneschansker, wetenschapsvoorlichter TU Delft.
Tel: 015 278 8499, e-mail: i.boneschansker@tudelft.nl

Meer informatie over de Solar Decathlon 2012 is te vinden op de websites: www.sdeurope.org en www.solardecathlon.tudelft.nl.