Drie nieuwe Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraren benoemd

Nieuws - 08 november 2012 - Webredactie Communication

De TU Delft heeft drie nieuwe Antoni van Leeuwenhoekhoogleraren benoemd: Edward Valstar (3mE), Geert Leus (EWI) en Yaroslav Blanter (TNW). 

Dr. Yaroslav Blanter is verbonden aan het Kavli Institute of Nanoscience van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW). Als theoretisch natuurkundige is hij een expert op het gebied van kwantumtransport. Zijn onderzoek is onder meer van belang voor de ontwikkeling van de kwantumcomputer. Zo houdt hij zich bezig met transportverschijnselen in grafeen, het materiaal dat in de belangstelling staat als mogelijke bouwsteen voor kwantumcomputers. Hij bestudeert ook de eigenschappen van mechanische resonatoren op nanoschaal, onderzoek dat kan bijdragen aan de ontwikkeling van ultragevoelige sensoren.

Yaroslav Blanter studeerde natuurkunde aan het Moscow Institute of Steel and Alloys. Daar promoveerde hij in 1992 op het proefschrift "Manifestation of quantum effects in kinetic properties of metals in the vicinity of topological transitions". Voor zijn komst naar Delft in 2000 was hij verbonden aan de Universiteit van Karlsruhe en de Universiteit van Genève. In samenwerking met professor Yuli Nazarov (TNW) schreef hij in 2009 "Quantum Transport: Introduction to Nanoscience", een boek dat geldt als een standaardwerk over dit onderwerp.Dr. Ir. Edward Valstar is verbonden aan de afdeling Biomechanical Engineering van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE) en is tevens werkzaam aan het Leids Universitair Medisch Centrum. In zijn onderzoek integreert hij geneeskunde, biologie en beeldverwerking in de zoektocht naar nieuwe methoden om losrakende heupprothesen te voorkomen of te repareren. In 2007 ontving hij een vidi-subsidie voor zijn onderzoek naar een minimaal invasief alternatief voor de belastende revisieoperaties die patiënten moesten ondergaan bij loszittende prothesen.

Edward Valstar studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en promoveerde in 2001 bij de Universiteit Leiden op het onderwerp stereofotogrammetrie. Met de Biomechanics and Imaging Group (BIG) van het LUMC ontwikkelde hij deze röntgen-techniek tot een technologie waarmee protheseloslating in een zeer vroeg stadium gedetecteerd kan worden. Ook kunnen met deze methode nieuwe prothesen geanalyseerd worden, nog voor ze op de markt komen.

In 2011 ontving hij voor zijn werk de Anna Prijs van het Nederlands Orthopaedisch Research en Educatie Fonds (NOREF).

Dr. Ir. Geert Leus is werkzaam bij de sectie Circuits and Systems van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Zijn specialisme is de theorie en wiskunde van signaalverwerking voor communicatie. In 2008 kreeg hij een vici-subsidie voor zijn onderzoek naar meer autonome draadloze sensoren. Toekomstige communicatiesystemen kunnen met zulke sensoren zelf op zoek naar beschikbare frequenties, wat veel efficiënter is. Netwerken van draadloze sensoren worden steeds vaker gebruikt in de procesindustrie. Andere toepassingen zijn communicatie onder water of in de ruimte. Daarbij kunnen technieken als akoestische communicatie of communicatie via licht ook een rol gaan spelen.

Geert Leus studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit van Leuven waar hij in 2000 promoveerde. Hij ontving al eens de "best young author paper" en de "best paper" awards van de Signal Processing Society van het IEEE. Ook is hij voorzitter geweest van het IEEE Signal Processing for Communications and Networking Technical Committee.

Momenteel is hij hoofdredacteur van het EURASIP Journal on Applied Signal Processing.