Operaregisseur Floris Visser slecht kloof tussen kunst en wetenschap

Nieuws - 11 september 2012 - Webredactie Communication

Floris Visser, Cultural Professor 2012 van de TU Delft en opvolger van Youp van ‘t Hek, staat voor een uitdaging. Zijn Cultural Professorschap beleeft zijn hoogtepunt in de week van 11 november. Dan brengt hij samen met het Delftse studentenorkest en –koor van Krashna Musika en een keur aan professionele solisten de beroemde opera Carmen op het toneel in de Aula van de TU Delft. Daarnaast neemt de bekende operaregisseur de komende maanden een groep studenten van de TU Delft op sleeptouw in een exclusieve masterclass. Op vrijdag 14 september trapt Floris Visser af met een openbare lezing.

Carmen
Als thema voor het Cultural Professorschap koos Visser ‘Deus ex Machina’. “Opera is de totaalkunst tussen kunst en techniek, en Carmen is een icoon dat al meer dan honderdvijftig jaar mensen fascineert. Ze is begeerlijk en angstaanjagend tegelijk”, stelt Floris Visser.

Geen verschil
“In november transformeren we de unieke wetenschapsarena van de TU Delft tot de arena van Sevilla. Dat is niet zo raar, want lange tijd bestond er geen verschil tussen de kunstenaar en de wetenschapper. Het meest sprekende voorbeeld is Leonardo da Vinci. Hij was schilder, architect, ingenieur, beeldhouwer, medicus, ontwerper van wapentuig, bouwde de eerste operadecors en eindeloos meer. Ik vind dat studenten dat ook weer moeten worden. Terug naar de basis: de wetenschapper is een kunstenaar”, aldus Visser.

Decorontwerpen
Floris Visser start op 14 september met een openbare lezing, gevolgd door een filmavond op 12 oktober en sluit af tijdens de galavoorstelling van Carmen op 16 november. Dan zullen ook de decorontwerpen van zijn masterclass-studenten te zien zijn. Toegangskaarten voor de openbare bijeenkomsten op 14 september en 12 oktober kosten € 2,50 voor TU Delft medewerkers en studenten en € 5,- voor overige bezoekers. Voor de galavoorstelling zijn verhoogde kosten van toepassing.

Noot voor de redactie:Vertegenwoordigers van de media die de openingslezing willen bijwonen zijn van harte welkom. Aanmelden kan via m.a.schrijvershof-vink@tudelft.nl