TU Delft en BE-Basic openen kantoor in Brazilië

Nieuws - 21 november 2012 - Webredactie Communication

Met het onthullen van een marmeren muurplaat heeft Prins Willem-Alexander vandaag, 21 november 2012, de Braziliaanse vestiging van de TU Delft en BE-Basic formeel geopend. Dit gebeurde tijdens een Seminar over biobased economy, georganiseerd door het Ministerie van EL&I als onderdeel van de Staatsmissie van het Koninklijk paar. ‘The transformation towards a bio-based economy is imperative to sustain life and development on this busy planet. But it also offers great opportunities for business and industry. And it opens up new horizons for science and technology worldwide', verklaarde Prins Willem-Alexander. 'From Campinas, they [Delft University of Technology and BE-Basic] can start new, productive partnerships extending throughout Brazil.'

‘De ontwikkeling van een duurzame biobased economy is van belang voor iedereen. Nederland is sterk in de chemische en energie-industrie en deze willen graag overgaan op duurzame productiemethoden. Brazilië heeft veel kennis en ervaring met grootschalige productie van bioethanol en voedsel. Met een permanente vestiging zal de samenwerking geïntensiveerd worden voor biobased innovatie voor duurzame energie en chemie’, zegt Luuk van der Wielen, distinguished professor Biobased Economy aan de TU Delft en Directeur BE-Basic.

Brazilië loopt voorop

In een Biobased Economy worden chemische producten, materialen en brandstoffen niet uit fossiele grondstoffen, maar uit hernieuwbare grondstoffen gewonnen. De krimpende voorraad fossiele grondstoffen, stijgende olieprijzen en klimaatverandering maken de overgang naar een Biobased Economy van belang. Brazilië heeft de afgelopen dertig jaar grote stappen gemaakt in het creëren van een dergelijke economie. Brazilianen kunnen bij benzinestations bijvoorbeeld ethanol tanken, waarvan het land de één na grootste producent ter wereld is. Brazilië investeert bovendien fors in wetenschap en voorziet tot 2014 bijvoorbeeld in 75.000 internationale studentenbeurzen.

Samenwerking versterken

‘De opening is een logische vervolgstap van al intensieve samenwerking en past in de strategie van de TU Delft’, stelt de Delftse College van Bestuur-voorzitter Dirk Jan van den Berg. ‘Net als China, waar de TU Delft vorige week drie nieuwe Research Centres opende, investeert ook Brazilië veel in onderzoek en onderwijs. Delftse en Braziliaanse wetenschappers werken al jaren succesvol samen. De aanwezigheid van een vestiging zal die samenwerking bestendigen en verder vergroten’.
BE-Basic en TU Delft hebben al diverse samenwerkingsverbanden getekend, waaronder met Unicamp, de Universiteit van Campinas, CTBE, het federale Instituut voor ethanol onderzoek en de industrie organisatie FIESP. Andere overeenkomsten zitten in de pijplijn. In 2010 is al een gezamenlijk Nederlands-Braziliaans onderzoeksprogramma gestart van BE-Basic en het Bioenergie programma van FAPESP (de organisatie voor wetenschappelijk onderzoek van de staat São Paulo) van acht miljoen dollar.

Win-win

Het kantoor van de TU Delft en BE-Basic is gevestigd in Campinas waar veel chemische industrie en kennisinstellingen geconcentreerd zijn. ‘Een duurzame transitie naar een Biobased Economy is een globale uitdaging die nieuwe vormen van innovatie en samenwerking vereist’, zegt de Delftse hoogleraar Biotechnologie en Maatschappij Patricia Osseweijer. ‘Het Nederlandse bedrijfsleven speelt hier op in door samen met Braziliaanse partners duurzame opwerking van biomassa, in chemicaliën, materialen en brandstoffen te ontwikkelen. Dat is een win-win situatie voor Nederland én Brazilië’. Het is verstandiger samenwerking met bioproducerende landen aan te gaan dan alleen biobrandstoffen- en materialen te importeren. ‘Gezamenlijk ontwikkelen betekent een gezamenlijke zekerheid, eigenaarschap en een gezamenlijke verantwoordelijkheid,’ aldus Osseweijer. Ze hoopt dat de vestiging de komende jaren flink zal groeien en een middelpunt van bedrijvigheid wordt met Braziliaanse als Nederlandse onderzoekers, studenten en industriële partners.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt van BE-Basic en TU Delft en dus ook in deze Braziliaanse activiteit. Samen richten ze zich op de verhoging van economische en ecologische duurzaamheid van het gehele spectrum: voedsel, chemicaliën, materialen, transportbrandstoffen en energie. Daarbij wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan de ontwikkeling van de tweede generatie biobrandstoffen uit landbouwafval van de suikerrietplantages. ‘Met deze inzet voor zorgvuldig gebruik van grond en duurzame technologie verhogen we zowel de duurzaamheid van voedselproductie als van chemie en energie’, aldus Van der Wielen.

www.be-basic.org
www.be-basic.org/be-basic-brazil.html

Contact voor BE-Basic:
Prof.dr.ir. Luuk van der Wielen, l.a.m.vanderwielen@tudelft.nl  +31 (0)6-22802800
Communication officer Noeska de Nobel BSc, M.C.deNobel@tudelft.nl  +31 (0)15 27 82736
Contact TU Delft:
Prof.dr. Patricia Osseweijer, p.osseweijer@tudelft.nl  +31 (0)65103316
Contact BE-Basic – Brazil en TU Delft – Brazil
Ernst Jan Bakker, Locatiedirecteur.  Ernst-Jan.Bakker@tudelft.nl  +55 (0)11982095110