TU Delft stijgt fors in THE World University Ranking

Nieuws - 03 oktober 2012 - Webredactie Communication

De TU Delft stijgt in de internationale ranglijst van de beste universiteiten, de Times Higher Education World University Rankings van de 104e naar de 77e plaats.  De TU Delft is daarmee de beste Nederlandse Technische Universiteit in deze ranking.

Wetenschappelijke impact

De stijging is vooral bepaald door de score op ‘citatie-impact’, de mate waarin publicaties van Delftse wetenschappers door anderen worden geciteerd. Rector magnificus Karel Luyben reageert op de cijfers: "Ik ben erg trots op de plaats van de TU Delft in de THES-ranglijst. Op de algemene lijst staan we als vijfde Nederlandse universiteit, na de universiteiten van Leiden, Utrecht, Wageningen en Rotterdam. In de ranglijst scoren we vooral goed met ons onderzoek en is de citatie-impact flink gestegen: een groot compliment voor onze wetenschappers. Ook met onze internationale focus en kennis transfer doen we het volgens de THES goed.”

Technische universiteiten

TU Delft scoort als beste Nederlandse en als zesde Europese technische universiteit. Karel Luyben: “Dat we zijn opgeklommen naar de zesde onder de top van technische universiteiten in Europa is natuurlijk een prachtig bericht.”

Overigens doen alle Nederlandse universiteiten het goed in de lijst van dit jaar. 12 universiteiten komen voor in de top-200. Daarmee is Nederland, na de VS en het Verenigd Koninkrijk, het sterkst vertegenwoordigd in de lijst. Bestuursvoorzitter Van den Berg: “We mogen in Nederland best trots zijn op de kwaliteit van het universitaire onderwijs. Dat moeten we koesteren. Enerzijds inspireert de ranglijst om aan onze prestaties te blijven werken, anderzijds is er alle reden om in Nederland met kracht te blijven investeren in universiteiten, om onze sterke positie in de toekomst te behouden."

Breed oordeel

The Times Higher Education World University Rankings is een hoog aangeschreven wereldwijde ranking van de 200 beste universiteiten in de wereld. De THES-ranking wordt samengesteld op basis van dertien verschillende indicatoren op het gebied van onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationale oriëntatie. Zo vormt de THES een breed oordeel over de universiteiten.

Hoewel de THE ranglijst een belangrijke indicatie geeft van de prestaties van de TU Delft in vergelijking met andere universiteiten, relativeert Van den Berg de waarde van de publicatie ook: “Hoe mooi de stijging van de TU Delft en andere Nederlandse universiteiten ook is, in het verleden hebben we gezien dat het goed is om de waarde van dergelijke ranglijsten te relativeren. Kleine verschillen in de methode hebben een grote invloed op de uitkomst.”

Reputatie

Eerder dit jaar plaatste de Times Higher Education World Reputation Rankings 2012, die alleen kijkt naar de reputatie van instellingen, TU Delft op een gedeelde 51-60 positie. De TU Delft daalde daarmee licht ten opzichte van vorig jaar (49). Maar net als in 2011 was de universiteit de derde technische universiteit van Europa en de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit. De reputatie wordt vastgesteld door middel van schriftelijke enquêtes onder honderden wetenschappers uit ‘engineering and technology’. Ze moesten aangeven welke universiteiten ze ‘de beste’ vinden op hun eigen wetenschapsgebied.

Lees hier meer overThe Times Higher Education World University Rankings