Youp van’t Hek draagt stokje over aan Operaregisseur Visser

Nieuws - 22 mei 2012 - Webredactie Communication

Vorige week vrijdag sloot Youp van ’t Hek zijn ‘Cultural Professor’-schap aan de TU Delft af met zijn publieke ‘uittreerede’. Na de rede droeg Van ’t Hek de titel Cultural Professor over aan Floris Visser. En dat heeft een bijzondere reden: Visser zal niet alleen in de maanden september, oktober en november van dit jaar aan de TU Delft verbonden zijn als CP@TUD 2012 maar tevens in november 's werelds beroemdste opera ‘Carmen’ regisseren, een samenwerking tussen internationaal toptalent uit de operawereld en de studentenmuziekvereniging Krashna Musika. De opera wordt tussen 12 en 20 november vijf maal uitgevoerd in het Auditorium van de TU Delft en maakt onderdeel uit van de lustrumactiviteiten van de 170-jarige universiteit.

CP@TUD 2012
Voor zijn periode als Cultural Professor staan een aantal openbare bijeenkomsten gepland, waaronder een openbare lezing op vrijdag 14 september in de Aula van de TU Delft. Daarna volgt een masterclass van zeven bijeenkomsten incl. een excursie naar De Nederlandse Opera voor TU Delft studenten. Met zijn openbare Uittreerede sluit hij op vrijdag 16 november officieel zijn periode als Cultural Professor af. Studenten moeten zich kwalificeren om mee te kunnen doen aan de masterclass. De aanmeldingsprocedure start over een paar weken. Dan wordt ook nadere details over de masterclass en het programma van CP@TUD 2012 bekendgemaakt.

Stierenvechtersarena
Voor de opera transformeert regisseur Floris Visser het wetenschappelijke domein van de TU Delft om in een stierenvechtersarena om het klassieke verhaal van Don José te vertellen: als de jonge korporaal de exotische Carmen ontmoet is dat het begin van het einde. Zij verstoort de liefde tussen hem en zijn jeugdliefde Micaëla, verleidt hem te deserteren en veroordeelt hem tot een crimineel bestaan. Als Carmen uiteindelijk voor de charmes van de stierenvechter Escamillo valt, is Don José ten einde raad. Zij is voor hem tot een obsessie geworden. Jaloers en verbitterd doodt hij Carmen. ’Carmen verandert niet, zij heeft verleden, noch toekomst. José verandert des te meer. Hij offert zijn verleden, heden en toekomst op voor de zigeunerin.’ De regisseur vertaalt het verhaal van Carmen en Don José naar het gevecht tussen stier en matador.’Als stier en matador dansen Carmen en José de dans van de dood. Het beest moet dood en dat is Carmen zelf.’ Voor de ogen van de toeschouwer zal Carmen in de arena van de TU Delft sterven.

Kaarten voor de vijf voorstellingen van Carmen zijn verkrijgbaar vanaf 9 mei via Theater de Veste (www.theaterdeveste.nl). De voorstellingen van Carmen vinden plaats op maandag 12 november (openbare generale repetitie), woensdag 14 november (première), vrijdag 16 november, maandag 19 november en dinsdag 20 november. De voorstellingen vinden plaats in het Auditorium van de TU Delft, Mekelweg 5 te Delft.

Kaarten voor de openbare lezingen van de Cultural Professor zijn verkrijgbaar vanaf 1 augustus via de informatiebalie in de Aula en/of via e-mail: m.a.schrijvershof-vink@tudelft.nl.

Voor meer informatie over de Opera Carmen: Lieke Kraan, Delftsche Opera Compagnie. E-mail: pr@stichtingdoc.nl, tel: 06-42515348.

www.carmendelft.nl