ERC Advanced Grants voor beeldresolutie en quantum-materialen

Nieuws - 30 augustus 2013 - Webredactie Communication

Twee onderzoekers van de TU Delft hebben van de Europese Onderzoeksraad (European Research Council) een zogenoemde ERC Advanced Grant ontvangen. Prof. Michel Verhaegen heeft deze ontvangen voor onderzoek naar betere beeldresolutie, en prof. Teun Klapwijk zal de Grant gebruiken voor zijn onderzoek naar quantum-materialen. Een ERC Advanced Grant wordt voor vijf jaar toegekend aan excellente wetenschappers die een onafhankelijk team en ambitieus programma van wereldklasse leiden. De Grant kan oplopen tot 2,5 miljoen euro.

Scherpere beelden met iCON

Het doel van het ERC-project van prof. Michel Verhaegen is het ontwikkelen van iCON, een nieuwe rekenmethodologie die real-time feedback controle combineert met post-processing voor restauratie van beelden. iCON moet leiden tot een betere beeldresolutie, vooral in wetenschappelijke imaging-problemen met relatief zwakke objecten, zoals bijvoorbeeld zullen voorkomen in de zoektocht naar exoplaneten met toekomstige Extreme Large Telescopes en het dieper kijken in biologisch weefsel.

Lees verder

Astronomie-technologie voor onderzoek naar quantum-materialen

Het doel van het ERC-project van prof. Teun Klapwijk, bij het Kavli Institute of Nanoscience,  is het beter begrijpen van quantum-materialen waarin verschillende grondtoestanden met elkaar concurreren. Deze situatie leidt tot elektronische inhomogeniteit in het materiaal. De uitdaging is dan ook om lokaal, op nanoschaal, de elektrodynamische eigenschappen te meten in deze materialen.

Lees verder