Isabel Arends nieuw bestuurslid STW

Nieuws - 20 december 2013 - Webredactie M&C

Prof. dr. Isabel W.C.E. Arends, afdelingsvoorzitter Biotechnologie aan de Technische Universiteit Delft, is per 1 januari 2014 benoemd tot bestuurslid van Technologiestichting STW.

Isabel Arends (1966) studeerde fysische organische chemie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1993 cum laude op het proefschrift “Thermolysis of arene derivatives with coal-type hydrogen donors”. Vervolgens was ze een jaar postdoc bij het Steacie Institute of Molecular Sciences, Ottawa, Canada, en werd ze in 1996 als KNAW Fellow bij de Technische Universiteit Delft aangesteld. Sinds januari 2007 is ze sectieleider en hoogleraar Biokatalyse en Organische Chemie binnen de afdeling Biotechnologie.

Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van groene katalysatoren voor producten en geneesmiddelen. De focus ligt daarbij op het ontwikkelen en toepassen van enzymen. Ze bestudeert oxidatieve enzymen, maar ook hybride varianten met metalen in eiwitten om te kijken naar het potentieel daarvan in duurzame productie van epoxiden, alcoholen en ketonen.

Beleidsmatig is Isabel Arends bij de Technische Universiteit Delft  lid van het management team van de faculteit Technische Natuurwetenschappen, en vice-president van Post-Graduate School BSDL. Daarnaast is ze voorzitter van het comité “Vrouwen in Chemie” bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek en Chemische Wetenschappen was ze tot einde 2013 president van DEWIS (het netwerk voor vrouwelijke wetenschappers van de TUDelft).

"STW is zeer verguld met de benoeming van Isabel Arends. Met haar ervaring en achtergrond versterkt zij STW in haar doelstelling onderzoek met impact in de samenleving mogelijk te maken," aldus bestuursvoorzitter Peter Apers.