Nieuw Kavli-zusterinstituut voor TU Delft in Berkeley

Nieuws - 03 oktober 2013 - Webredactie M&C

Aan de University of California,  Berkeley, komt een nieuw Kavli Instituut: het Kavli Energy NanoSciences Institute. Het is wereldwijd het vijfde in zijn soort en wordt daarmee een zusterinstituut van het Kavli Institute of Nanoscience aan de TU Delft.  

‘We feliciteren Berkeley met dit nieuwe instituut’, zegt prof. Cees Dekker, directeur van het Delftse Kavli Institute of Nanoscience. ‘We kennen deze collega’s uit Berkeley goed en het zijn wereldleiders in de nanowetenschap. De nieuwe directeur Paul Alivisatos komt ons eind deze maand bezoeken voor een Kavli Colloquium en zal op 31 oktober spreken over wat nanoscience kan bijdragen aan de energieproblematiek.’

In Berkeley zal men proberen meer inzicht te krijgen in hoe de natuur met energie omgaat op nanoschaal.  Het gaat daarbij om fundamentele kennis over hoe energie te ‘vangen’ en in nuttige banen te leiden op moleculair niveau. Dit met het doel om nieuwe manieren van energie-opwekking te vinden.

Het Kavli Energy NanoSciences Institute in Berkeley wordt gesteund met 20 miljoen dollar. De Kavli Foundation levert hier de helft van en ‘Berkeley’ de andere helft. Met de keus voor een nieuwe vestiging in Berkeley, blijft Delft overigens het enige Kavli Nanoscience Instituut buiten de VS (naast Harvard, Caltech, Cornell, en nu dus Berkeley).

 

Nadere informatie
Bekijk de website van de Kavli Foundation.
Neem contact op met Prof.dr. Cees Dekker via 06 3036 2478.