TU Delft mee met watermissie Schultz aan Birma

Nieuws - 28 mei 2013 - Webredactie M&C

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) brengt van 27 tot en met 31 mei een werkbezoek aan Birma (Myanmar). Ze bespreekt op verzoek van het land met diverse kabinetsleden hoe Nederland kan bijdragen aan de verdediging tegen overstromingen en het verbeteren van het waterbeheer. De TU Delft is een van de deelnemers aan deze watermissie.

Seminar Safe and Sustainable Water Management

Tijdens het werkbezoek verzorgt Marjan Kreijns (Valorisation Centre TU Delft) zowel een presentatie als een workshop tijdens het Seminar Towards safe and sustainable water management in Myanmar, beiden met als thema ‘Capacity building and knowledge development’. Tijdens het seminar zal onder andere ook aandacht worden besteed aan het eWaterCycle-project, een nieuw initiatief op het gebied van hydrologie en datamodellering dat de TU Delft ontwikkelt samen met onder andere de Universiteit Utrecht.

Alumni TU Delft

Vele senior professionals in de watersector in Myanmar zijn in de jaren ’70 en ’80 opgeleid in Delft (op de TU Delft en bij UNESCO-IHE). Daarna volgden jaren van isolatie van het land vanwege militaire dictatuur. De hernieuwde samenwerking tussen TU Delft en Myanmar is afgelopen juli (2012) gestart. Toen zijn twee seminars georganiseerd over de laatste stand van zaken in watermanagement. Sindsdien hebben al diverse bezoeken over en weer plaats gevonden.

Capacity Building Programme

Vanwege de langdurige isolatie is er een enorme behoefte aan capaciteitsopbouw. Tijdens het seminar zal een Letter of Intent (MoU) worden getekend, waarin Shell aangeeft om in het kader van hun social investment programme twee PhD fellowships voor Birmezen bij de watermanagementopleiding van de TU Delft te willen financieren. Deze fellowships zouden de start vormen van een langdurig capacity building programme, dat ook zal bestaan uit het opbouwen van lokale capaciteit, refresher courses voor professionals, en het versterken van de lokale opleidingen en infrastructuur aan de Yangon Technical University (YTU).

Meer informatie

Zie ook persbericht Minister Schultz op watermissie naar Birma en Minister Schultz tekent akkoord over watersamenwerking met Birma

Meer informatie over de rol van de TU Delft in Myanmar: Marjan Kreijns, M.S.Kreijns@tudelft.nl, (015) 2782966 of Roy Meijer, r.e.t.meijer@tudelft.nl, (015) 2781751.