Zwaartekrachtpremie (22,9 miljoen) voor microben die gezondheid en milieu helpen

Nieuws - 18 december 2013 - Webredactie M&C

Microbiologen van de universiteiten van Nijmegen, Delft, Utrecht, Wageningen en Utrecht/NIOZ willen met het nieuw op te richten SIAM, het ‘Soehngen Institute for Anaerobic Microbiology’ een van de grote uitdagingen in onze samenleving aanpakken: het scheppen van een duurzame economie gebaseerd op biomassa. Voor het oprichten van dat instituut kregen zij vandaag van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een Zwaartekrachtpremie van 22,9 miljoen euro.

Microben die zonder zuurstof kunnen leven, zullen daar een belangrijke rol in spelen, alleen of in complexe microbiologische levensgemeenschappen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de productie van biogas, het omzetten van organisch afval in afbreekbare bioplastics en verbeterde gezondheid door een geoptimaliseerde microflora in de darmen. Ook broeikasgassen kunnen met hulp van micro-organismen worden vastgelegd of omgezet in onschadelijke stoffen. Het SIAM gaat op zoek naar nog onbekende anaërobe microben voor deze doelen.

Vernieuwing van lange traditie

De microbiologie heeft in Nederland een lange traditie. Het Zwaartekrachtconsortium eert die met de naam ‘Soehngen Institute for Anaerobic Microbiology’. Prof. Nicolaas Söhngen, een Delftse alumnus en de eerste Wageningse hoogleraar microbiologie en rector, bedacht al in 1906 dat bacteriën methaan konden gebruiken voor hun metabolisme.

Zelf hoopt SIAM ook school te maken. Het consortium zal een top-master en graduate school Microbiologie oprichten om een nieuwe generatie microbiologen op te leiden. ‘Gelukkig zijn zij, die nu mogen beginnen in het vak,’ parafraseert Mike Jetten (Radboud Universiteit Nijmegen/TU Delft) een citaat van een andere beroemde microbioloog Beijerink. ‘Er zijn nu zo veel prachtige technieken en methoden beschikbaar – en daarmee valt zo veel te ontdekken!’

Meer informatie

Zie het complete persbericht hierover op de site van Radboud Universiteit Nijmegen
Zie het persbericht van NWO over de nieuwste Zwaartekrachtpremies