Bacterie detecteert landmijnen

Nieuws - 10 november 2014 - Webredactie Communication

Een team met studenten van de TU Delft, Universiteit Leiden en de Hogeschool Rotterdam presenteerden tijdens de iGEM competitie aan MIT in Boston een bacterie die landmijnen kan opsporen onder de naam Electrace. Het team won de award voor 'best microfluidics project'.

Hoe werkt het?

De bacterie detecteert vervuiling van de grond doordat mijnen kleine hoeveelheden chemicaliën lekken die zich verspreiden via het grondwater. Als reactie op de detectie geeft de bacterie een elektrisch signaal af. Teamleider Anne Meyer “Het is een prachtig voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek kan worden ingezet voor praktische toepassingen met een grote maatschappelijke impact”. Het team vervaardigde ook een speciaal detectieapparaat wat voor drie euro gemaakt kan worden. Deze betaalbare technologie maakt het voor de inwoners van landmijn geteisterde gebieden mogelijk om hun eigen velden te controleren.Groepsfoto van team: Electrace

Wedstrijd op MIT

Bij de iGEM competitie moeten de studententeams een gist of bacterie ontwikkelen met een nieuwe toepassing. 245 teams van over de hele wereld verzamelden zich in Boston aan Massachusetts Institute of Technology en presenteerden hun idee tijdens een grote conferentie.

Fragment van BNR nieuwsradio over Electrace