Cyber Zoo nieuw lab TU Delft met vliegende en kruipende robots

Nieuws - 04 maart 2014 - Webredactie Communication

Op woensdag 5 maart wordt de Cyber Zoo van de TU Delft geopend. De Cyber Zoo is een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots. Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

Zwermrobots

De wijze waarop zwermrobots werken, is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Marslandschap met motion capture systeem

De Cyber Zoo, het nieuwe TU-lab in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek, is een gebied van tien bij tien meter waar zwermrobots alle ruimte hebben voor interactie. Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen. Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Delft Robotics Institute

Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft. De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots.