Leadership Award OpenCourseWare Consortium voor Anka Mulder

Nieuws - 26 februari 2014 - Webredactie Communication

Anka Mulder, Vice-President for Education and Operations van de TU Delft, krijgt een Leadership Award van het wereldwijde OpenCourseWare Consortium’s. Anka Mulder is altijd een kampioen geweest in Open Education, schrijft het consortium. “Door haar inspanningen realiseert TU Delft het ideaal van open onderwijs op zowel nationaal als internationaal niveau en heeft zelfs open DelftX (EdX) MOOCs gerealiseerd.” Het consortium is de grootste internationale organisatie op het gebied van het gratis online aanbieden van onderwijs in de vorm van volledige cursussen.

Pleitbezorger open onderwijs

Anka Mulder is sinds 1 april 2013 Vice-President for Education & Operations van de TU Delft. Van november 2004 tot april 2013 was ze directeur Onderwijs en Studentenzaken (O&S) aan de TU Delft. Ze is een groot pleitbezorger van open onderwijs. In 2008 werd ze lid van de Raad van Bestuur van het OpenCourseWare Consortium en van 2011 tot 2013 was ze voorzitter van deze organisatie. Mulder was daarmee de eerste president buiten de VS, waar Open CourseWare ontstond. Van juli 2011 tot april 2013 combineerde ze de functie van directeur met die van Secretaris van het College van Bestuur. Daarnaast is ze lid van het edX Consortium.

Meer dan 130 vakken

Al sinds 2006 is de TU Delft actief op het gebied van Open Course Ware (OCW). Inmiddels staat het volledige onderwijsmateriaal van meer dan 130 vakken online voor iedereen die er gebruik van wil maken. Sinds 2010 zijn er colleges beschikbaar op i-TunesU.

Versneld uitbouwen

De komende jaren wil de TU Delft haar open en online onderwijsaanbod versneld uitbouwen. Onlangs maakte de universiteit bekend dat professor dr.ir. Rob Fastenau en professor dr. Ernst ten Heuvelhof een innovatieprogramma gaan trekken om de strategie van de TU Delft voor de volgende fase van open en online onderwijs te realiseren. Binnen twee jaar dienen zij een Extension School te realiseren naar het model van de Harvard Extension School waarin het open en online onderwijs van de TU Delft gebundeld wordt aangeboden aan studenten uit de hele wereld. De TU Delft wil hiermee nog beter inspelen op de recente ontwikkelingen op dit gebied en voldoen aan de explosief groeiende vraag wereldwijd naar dit type onderwijs.

Nederland voorloper

Nederland is een van de voorlopers op het gebied van open onderwijs. Niet alleen Anka Mulder, ook prof. Fred Mulder, voormalig Rector van de Open Universiteit ontvangt een Leadership Award. De winnaars werden door hun collega’s uit de hele wereld voor de prijs genomineerd. De prijzen worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse OpenCourseWare Consortium, dat plaatsvindt van 23 tot 25 april in Ljubljana, Slovenië.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karen Collet, persvoorlichter van de TU Delft, tel. 015 27 85408, e-mail: k.collet@tudelft.nl.