TU Delft stijgt in de THE World Reputation Ranking

Nieuws - 05 maart 2014 - Webredactie Communication

De TU Delft stijgt in de wereldwijde reputatie ranglijst van universiteiten, de World Reputation Rankings  van Times Higher Education magazine, naar de 42ste plaats. Vorig jaar stond de universiteit op een gedeelde 51-60e plaats. De TU Delft is daarmee de hoogst geplaatste Nederlandse universiteit en de derde Europese technische universiteit. Drie andere Nederlandse universiteiten maken deel uit van deze top 100.

Concurrentie

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg is verheugd over deze positie: “Een sterke reputatie is belangrijk, om aantrekkelijk te blijven voor talentvolle studenten en onderzoekers uit de hele wereld en ook voor het werven van financiering, waarvoor onderzoekers steeds meer met elkaar moeten concurreren, bijvoorbeeld om onderzoeksgelden uit Europa. We zullen ons enorm moeten inspannen om in deze snel veranderende wereld over 20 jaar en later deze mooie positie te handhaven.” 

Inspirerend

Tegelijkertijd plaatst Dirk Jan van den Berg de waarde van ‘lijstjes’ ook nadrukkelijk in perspectief. “Er zijn meerdere rankings en het samenstellen van dit soort ranglijsten is geen exacte wetenschap. Het maakt nogal wat uit op welke manier je dit doet en wie de enquêtes ingevuld terugsturen. Maar dergelijke lijsten inspireren je wél om voortdurend aan je prestaties te blijven werken en te blijven investeren om de sterke positie van de Nederlandse universiteiten in de toekomst te behouden. Ze zijn bovendien een leuke opsteker voor onderzoekers en studenten wiens werk aan de basis ligt van de goede naam van de universiteit.”

Reputatie

De Reputation Rankings zijn gebaseerd op de reputatie die het onderwijs en onderzoek van universiteiten hebben bij academici wereldwijd. De reputatie wordt gepeild via schriftelijke enquêtes onder wetenschappers uit meer dan 150 landen. Ruim 10.000 van hen vulden de vragenlijst in. Ze moesten aangeven welke universiteiten ze de beste vinden op hun eigen wetenschapsgebied.

Nederland

Met vier universiteiten in de Top 100, is Nederland zesde in de landenlijst. Phil Baty, de redacteur van de Times Higher Education Rankings, zegt daarover: “Nederland blijft goed presteren in de ranking: hoewel het half zo groot is als bijvoorbeeld Canada, heeft het meer instellingen in de Top 100.”

World University Rankings

In oktober verscheen de algemene ranking: Times Higher Education World University Rankings 2013-14. Daarin steeg de TU Delft van 77 in 2012 naar 69. Hiermee verwierf de TU Delft de tweede plek in Nederland op slechts twee ranking posities achter de Universiteit Leiden. De data waar deze reputatie ranking op gebaseerd is, gebruikte Times Higher Education ook al om indicatoren van deze algemene ranglijst te berekenen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Times Higher Education World Reputation Rankings.