TU Delft Spin off Solar Monkey brengt zekerheid met gegarandeerde opbrengst zonnepaneelsystemen

Nieuws - 27 november 2015 - Webredactie DEI

Veel mensen overwegen de aanschaf van zonnepanelen, maar evenveel hebben vragen over de kosten versus opbrengsten daarvan. Zijn de opbrengsten de investering wel waard? TU Delft spin off Solar Monkey biedt een oplossing waarmee installateurs van zonnepanelen de consument een garantie kunnen geven op de opbrengst. Het bedrijf ontwikkelde geavanceerde software in samenwerking met de TU Delft, waarmee het systeem tot in detail kan worden ontworpen en de opbrengst berekend. Zo weten alle betrokken partijen exact wat de elektriciteitsopbrengst wordt, zodat een veilige investering gemaakt kan worden.

Levert het zonnepaneelsysteem meer op dan vooraf berekend? Dan komt dat uiteraard ten goede van de consument. Levert het minder op, dan ontvangt de consument minimaal de gegarandeerde waarde. Daarmee wil Solar Monkey zonne-energie voor iedereen toegankelijk en betrouwbaar maken. En het leven van de installateur makkelijker maken. “Omdat consumenten onzeker zijn over de opbrengsten, sturen installateurs gemiddeld vijf tot acht offertes voordat er een installatie wordt verkocht”, zegt Jan Pieter Versluijs, medeoprichter van Solar Monkey. “Deze zogenoemde dode offertes kosten hen veel tijd en geld.”

 

Jan Pieter Versluijs (L) en Mels van Hoolwerff (R), oprichters van Solar Monkey

Totaaloplossing

Solar Monkey biedt een totaaloplossing aan installateurs voor het leveren van garanties. Zowel opbrengstvoorspelling als juridische afhandeling en monitoring nemen zij voor hun rekening. Oprichters Jan Pieter Versluijs en Mels van Hoolwerff ontwikkelden hun totaaloplossing aan de TU Delft. “We willen meer structuur en zekerheid bieden in de nu nog chaotische markt”, vertellen ze. “Doordat installateurs garanties kunnen geven op de opbrengst genereren ze het vertrouwen waar de consument om vraagt. Dat leidt uiteindelijk tot een hogere conversie op offertes.”

Illustratie van de ontwikkelde technologie

3D-kaarten

De software van Solar Monkey stelt installateurs in staat om de zonnepanelen op maat op ieder dak in te tekenen met behulp van luchtfoto’s. De software berekent direct de opbrengst van het systeem met geavanceerde algoritmes op basis van 3D-kaarten. “Via klimaatdata bepalen we het aantal zonuren op een specifieke locatie. Vervolgens bepalen we de invloed van schaduwval van nabije begroeiing en bebouwing met behulp van 3D-kaarten. Tot slot bepaalt de materiaalkeuze en manier van installeren wat de verwachte opbrengst wordt”, aldus Solar Monkey.

Stichting Zonnegarant

De garantie voor de consument wordt gewaarborgd via een aparte stichting: Stichting Zonnegarant. Dit betekent dat de garanties altijd geldig blijven, ook in het geval de installateur failliet gaat. De eerste 50 garanties zijn inmiddels verstrekt. Eén van de consumenten vertelt: “Zonnegarant heeft mij over de streep getrokken om tot aanschaf over te gaan, omdat ik zekerheid en garantie kreeg en niet zomaar een loze belofte”.

Naast de huidige partners is Solar Monkey in gesprek met andere partijen om in de nabije toekomst mee samen te werken. “Zo kunnen we samen een sterke markt creëren”, vertellen de oprichters. In eerste instantie zal dat gebeuren op de Nederlandse markt, maar ook Engeland, Duitsland en Frankrijk lonken. “Solar Monkey maakt investeren in zonnepanelen zorgeloos, daarom denken we snel te kunnen groeien”, aldus Jan Pieter Versluijs.

Kijk voor meer informatie op www.solarmonkey.nl en www.zonnegarant.nl

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Pieter Versluijs, janpieter@solarmonkey.nl  of bellen naar + 31 15 203 6004​ 

 

/* */