400.000 deelnemers aan MOOCs van TU Delft

Nieuws - 15 april 2015 - Webredactie Communication

Anderhalf jaar na de start van de eerste Massive Open Online Course (MOOC) van de TU Delft, hebben al 400.000 mensen wereldwijd deelgenomen of zich aangemeld voor een cursus die binnenkort start. Inmiddels biedt de TU Delft 18 MOOCs aan. Een aantal ervan is al voor de tweede keer aangeboden. 

Open en online

De eerste MOOC van de TU Delft, Solar Energy, startte in september 2013. MOOC’s zijn online cursussen; iedereen met toegang tot internet kan zich aanmelden. De TU Delft geeft vooraf aan welke voorkennis nodig is om het vak goed te kunnen volgen, maar ook zonder die voorkennis mag men zich aanmelden. Daarom zie je dat honderdduizenden mensen zich aanmelden, maar niet allemaal echt de cursus volgen of afronden. Gemiddeld gaat plm. de helft serieus aan de slag en haalt zo’n vier procent van de deelnemers aan het eind een certificaat. Dat geldt zowel voor de TU Delft als voor MOOC’s in het algemeen. Bij de TU Delft hebben tot nu toe zo’n 12.000 mensen een cursus succesvol afgerond en daarvoor een certificaat ontvangen. Het aantal MOOC-deelnemers dat een cursus succesvol afrondt is overigens wel een veelvoud van het aantal studenten dat jaarlijks ‘on campus’ het vak afrondt. Bijvoorbeeld: de eerste MOOC was Solar Energy, met 57.120 deelnemers, 2912 van hen behaalden een Certificate of Completion. Jaarlijks doen ongeveer vijftig studenten het vak ‘on campus’.

Niet altijd gratis

Naast de MOOCs biedt de TU Delft een cursus aan voor profesionals: Economics of Cyber Security. Die cursus richt zich op mensen die werkzaam zijn op het gebied van cybersecurity en zich naast hun baan willen bijscholen.  Zij betalen $250,- voor de cursus. De cursus is dit voorjaar voor het eerst aangeboden en werd gevolgd voor zo’n 330 deelnemers.

Kennis delen

De TU Delft ziet het als haar taak om kennis wereldwijd te delen. Om aan de wereldwijde vraag naar hoger onderwijs te voldoen, zouden elke week enkele universiteiten zoals de TU Delft bijgebouwd moeten worden. Onderwijs online aanbieden is een manier om aan die vraag naar hoger onderwijs tegemoet te komen. Daarnaast groeit ook de vraag om continue bijscholing van professionals die al werken. Online onderwijs kan ook daarvoor flexibele oplossingen bieden.

Beter onderwijs

Door de MOOC’s leert de universiteit veel over hoe (online) onderwijs werkt. Daardoor verbetert ook het onderwijs op de campus. Docenten krijgen van de deelnemers aan de online cursussen vaak een schat aan voorbeelden en visies uit de hele wereld. Ook leveren de MOOC’s feedback op van studenten en onderzoekers uit de hele wereld die zien waar de TU Delft mee bezig is.

Overzicht

Deze week start de herhaling van de cursus An introduction to Credit Risk Management.  Volgende week start de nieuwe cursus Framing: learn how to debate and create powerfull messages.
Voor een overzicht van de MOOC’s van TU Delft, zie https://www.edx.org/school/delftx 

Meer informatie

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karen Collet, persvoorlichter van de TU Delft, 015 27 85408,  k.collet@tudelft.nl.