Airborne Wind Energy Conferentie aan de TU Delft: alles over vliegende windturbines

Nieuws - 11 juni 2015 - Webredactie Communication

Airborne Wind Energy (AWE) is het gebruik van grote vliegers aan een koord om op grotere hoogte windenergie te ‘oogsten’. In het afgelopen decennium is het onderzoek en de ontwikkeling van AWE aanzienlijk gegroeid. Op maandag 15 en dinsdag 16 juni wordt aan de TU Delft de Airborne Wind Energy Conference 2015 gehouden, met de laatste informatie over deze jonge technologie.

Voordelen

Ondanks de flinke groei van ‘gewone’ windturbines, heeft dit concept ook nadelen. Naar mate de turbines groter en zwaarder worden, nemen de kosten snel toe en wordt de benodigde infrastructuur gecompliceerder. Airborne Wind Energy probeert dit probleem te omzeilen door een simpel, licht en goedkoop systeem te gebruiken.


Koord

Bij Airborne Wind Energy wordt gewerkt met een vlieger aan een koord. Er zijn verschillende vormen en materialen mogelijk voor zo’n vlieger, van vaste tot zachte vleugels. De vlieger vervult dezelfde rol als de rotorbladen bij een conventionele turbine. De vlieger vliegt in cirkels of achtjes om de effectieve windsnelheid te verhogen. Omdat er geen zware onderdelen meer in het systeem zitten, is het geheel veel goedkoper en flexibeler qua locatie. Met AWE kun je bovendien op grotere hoogte windenergie oogsten, waar het harder en constanter waait.

De elektriciteit wordt opgewekt door kleine turbines die op de vleugels staan of door een generator op de grond. In dit laatste geval trekt de vlieger het koord eerst uit, waardoor er elektriciteit wordt opgewekt. Aan het einde van de cyclus wordt de vlieger weer ingehaald, maar dit kost minder energie dan eerder werd opgewekt. Dit gebeurt door de hoek van de vleugel ten opzichte van de relatieve aanstroming steeds aan te passen. 


Ockels en Google

"Met de AWE-conferentie is er op 15 en 16 juni ook een tentoonstelling met diverse prototypes" zegt conferentie-organisator dr. Roland Schmehl, onderzoeker aan de TU Delft. Wubbo Ockels was met zijn laddermolen een van de pioniers van Airborne Wind Energy. Of de tentoonstelling is onder meer de PowerPlane van het Nederlandse bedrijf Ampyx Power te zien (een start-up met TU Delft onderzoekers uit 2007) en het KitePower team van de TU Delft, die werken met vliegers die flexibele vleugels hebben. Ook TwingTec uit Zwitzerland is aanwezig.

Ook Google is vertegenwoordigd, met het Makani Power project. Hun systeem bestrijkt 30 meter en heeft acht turbines met een capaciteit van 600 kilowatt. Het Makani team zal de werking van hun AWE-systeem op de conferentie nader toelichten. 


Nog niet commercieel

De AWE-technologie is nog volop in ontwikkeling en nog niet commercieel beschikbaar. Er zijn nog technische issues op te lossen om een en ander veilig, betrouwbaar en automatisch te laten werken, zegt Schmehl. Aan de andere kant heeft Ampyx Power al twee windparken in ontwikkeling, in Australië en Noord-Amerika. Het Australische park is ontworpen voor 30 vlieger-eenheden.  


14 promovendi

AWEC 2015 is de eerste internationale conferentie dit wordt georganiseerd  binnen het Marie Skłodowska-Curie Initial Training Network AWESCO (Airborne Wind Energy System Modelling, Control and Optimisation). Dit netwerk wordt gefinancierd door het EU Programma Horizon 2020 en de Zwitserse overheid, met 3,4 miljoen euro. Er zullen veertien PhD’s (promovendi) worden  aangetrokken. AWESCO wordt gecoördineerd door de TU Delft en loopt van 2015 tot 2018.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dr. Roland Schmehl, r.schmehl@tudelft.nl tel. 06 1495 6025.
Wendy Batist, persvoorlichter TU Delft tel. 015 – 27 884 99 of 06 – 434 68 356, g.m.batist@tudelft.nl

Download hier het volledige conferentieprogramma of kijk voor meer informatie op de website van AWEC2015.