Alexander In ‘t Veld beste docent TU Delft; Hanan Al-Kutubi beste afstudeerder

Nieuws - 27 november 2015 - Webredactie Communication

Dr. Ir. Alexander In ’t Veld van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR) is op donderdag 26 november uitgeroepen tot Beste Docent van de TU Delft over het collegejaar 2014-2015. Ir. Hanan Al Kutubi van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) werd verkozen tot Beste Afstudeerder.

De Delftse studieverenigingen kiezen elk jaar per faculteit hun beste docent. Vervolgens bepaalt een jury bestaande uit studenten, de vorige winnaar en de Rector Magnificus, wie van hen zich een jaar lang ‘Beste Docent van de TU Delft’ mag noemen. Dit keer viel die eer te beurt aan Alexander In ’t Veld van de faculteit LR. Meer dan verdiend, vinden zijn studenten en de jury. In ’t Veld verenigt alles in zich wat een docent uitstekend maakt: hij inspireert en motiveert, legt precies uit waarom studenten een bepaald stuk theorie nodig hebben, en past zijn onderwijs aan de individuele behoeften van studenten aan. 

‘De vliegende professor’ noemen zijn studenten hem liefkozend. In ’t Veld is namelijk niet alleen docent, maar ook piloot van het onderzoeksvliegtuig van de faculteit, de Cessna Citation II, en in zijn vrije tijd zelfs stuntpiloot. Bij LR doceert hij een van de moeilijkste bachelorvakken, het derdejaarsvak Flight Dynamics. Met zijn eigen ervaringen in de lucht en zijn veelheid aan kennis over de geschiedenis van de luchtvaart weet hij de moeilijke theorie echt tot leven te brengen. Hij kan als geen ander uitleggen hoe het ontwerp van een vliegtuig in verband staat met wat een piloot ervaart tijdens de vlucht. 

In ’t Veld is een voorvechter van praktijkonderwijs. “Onze studenten zijn meestal uitstekend in staat om de theorie op te pikken, vraagstukken te maken en tentamens te halen. Maar om te begrijpen hoe het in het echte leven werkt, zul je je handen af en toe vuil moeten maken.” Bij Flight Dynamics blijft het daarom niet bij sommen maken alleen, maar gaan studenten ook aan de slag met simulatieprogramma’s en in de windtunnels en de vliegsimulator van de faculteit.

Tien als eindcijfer

Tegelijk met de Beste Docent werd op 26 november ook de Beste Afstudeerder van de TU Delft over het collegejaar 2014-2015 verkozen. Die titel ging dit jaar naar ir. Hanan Al-Kutubi van TNW. Zij studeerde cum laude af met een 10 voor haar masterscriptie; de eerste student Chemical Engineering sinds 2005 die dit cijfer behaalde. Ze publiceerde al over de resultaten van haar afstudeeronderzoek in drie peer-reviewed tijdschriften.

Al-Kutubi doet onderzoek naar metaaloxiden en naar metaal-organische roosters (metal-organic frameworks of MOFs). Dat laatste zijn metaalionen die samen met organische moleculen een driedimensionale structuur vormen. Er zijn vele potentiele toepassingen voor zulke MOF’s, uiteenlopend van chemische katalyse tot het gecontroleerd in het lichaam verspreiden van medicijnen. Metaaloxiden kennen we al van het gebruik in producten als verf en cosmetica, maar ze kunnen mogelijk ook een rol spelen in bijvoorbeeld zonnecellen. 

Pizzaoven

Voor veel van die nieuwe toepassingen zijn wel dunne nanofilms nodig. Het is Al-Kutubi gelukt die te maken in een standaard laboratoriumoven, bij temperaturen lager dan je nodig hebt voor het bakken van een pizza. Bovendien had ze maar heel weinig oplosmiddellen nodig en duurde de synthese veel minder lang. Dit nieuwe milieuvriendelijke en eenvoudige proces brengt de toepassing van metaaloxiden en MOF’s veel dichter bij. Al-Kutubi zet haar onderzoek voort als promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van Student van het Jaar betekent voor haar een dubbelslag: op 30 november krijgt ze ook de AkzoNobel Prijs voor Chemie en Procestechnologie uitgereikt. 

De prijzen voor de Beste Afstudeerder per faculteit worden jaarlijks door het Universiteitsfonds Delft uitgereikt. De prijs voor Beste Afstudeerder van de TU Delft werd voor het derde jaar op rij gesponsord door Royal HaskoningDHV. 

Lees meer over deze verkiezing en de andere nominaties.
Bekijk de nominatie van Alexander in 't Veld en lees over zijn onderzoek.