Alexandru Iosup Nederlands Docent van het Jaar

Nieuws - 17 januari 2015 - Webredactie Communication

Alexandru Iosup, docent bij de TU Delft,  is op zaterdag 17 januari uitgeroepen tot de Nederlandse Docent van het Jaar. Deze titel wordt uitgereikt door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) aan een docent die wordt geroemd om zijn of haar betrokkenheid, passie en innovatieve lesmethoden. Dat geldt volgens de jury voor Iosup en zijn slogan ‘all students count’.

Gamification

Alexandru Iosup, docent bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica gebruikt in zijn onderwijs gamification om studenten te laten leren op een manier die past bij hun persoonlijkheid. Studenten kunnen hun eigen route volgen om te leren, en op die manier punten te halen. Ze kunnen kiezen tussen verkennende, sociale of competitieve elementen. De een houdt van vrije opdrachten (zoals een spel ontwerpen en programmeren), de ander doet liever iets in een groepje, nog een ander zoekt de uitdaging om door te stoten tot moeilijkere leerstof, als een hoger ‘level’ in een spel. Om studenten verder betrokken (of ‘on-board’) te houden, kunnen ze eenmalig de entry quiz afronden, en aan het begin van elk college deelnemen aan de discussie over de nieuwste en meest belangrijke onderzoeks- en industriële uitdagingen. Studenten worden daardoor gemotiveerd om verder te gaan en zelf uit te blinken. Door het creëren van uitdaging, spanning, jacht op een bepaald doel en beloning houdt Iosup zijn studenten buitengewoon betrokken. Veel studenten zijn zo gemotiveerd, dat ze extra lessen willen nemen en extra werk doen alleen om iets nieuws te leren, zonder een andere beloning; voor hen organiseert Iosup extra colleges en workshops van een halve dag.

Alexandru Iosup

Het toepassen van het spelelement in het onderwijs is een trend aan het worden. En in het geval van Iosup blijkt het te werken. Bij het vak Computer Organisation, is het slagingspercentage gestegen van 60-65% tot boven de 80%. Iosup heeft sowieso een voorkeur voor spellen. In zijn vrije tijd ontwikkelt hij computerspellen en in 2011 kreeg hij een prestigieuze Veni-subsidie voor zijn onderzoek naar online games met grote aantallen deelnemers. Dr. Alexandru Iosup studeerde Informatica aan de Politehnica Universiteit van Boekarest, Roemenie (2004) en promoveerde aan de TU Delft (2009). Sindsdien is hij onderzoeker en Universitair Docent bij de groep Parallel and Distributed Systems.

Studenten

In november werd Iosup (Boekarest, Roemenie, 1980) verkozen tot beste docent van de TU Delft door een jury, bestaande uit studenten, de winnaar van vorig jaar en de Rector Magnificus. De jury en zijn studenten waren zeer enthousiast over Iosup: ‘Hij weet dat elke student anders is en weet met gamification het beste uit alle studenten te halen’.

De landelijke studentenvertegenwoordiging heeft hem nu verkozen tot beste docent van Nederland. Met die titel zet de organisatie een docent in het zonnetje die op inspirerende wijze gebruik maakt van nieuwe digitale mogelijkheden om het onderwijs te verbeteren en die daarmee een voorbeeld is voor alle docenten in het hoger onderwijs. Naast innovatieve lesmethoden, kiest ISO de docent van het jaar op basis van diens betrokkenheid en passie. Een inspirerende docent kan studenten motiveren om het beste uit zichzelf te halen, aldus ISO.

Over de prijs van ISO.
Over het onderwijs van Iosup: Highlights2014 (p.40).

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karen Collet, persvoorlichter van de TU Delft, tel. 015 27 85408, e-mail: k.collet@tudelft.nl