Vijftien studenten van het Eco-Runner Team Delft hebben dit weekend in Rotterdam de Shell Eco-marathon gewonnen. Hun waterstof-aangedreven Ecorunner V haalde omgerekend een gebruik van 3.653 km op 1 liter benzine, ruim voldoende om op 1 liter naar Madrid te rijden, en weer terug. Daarmee won het team van de TU Delft de prototype-waterstofklasse, met ruime voorsprong op de concurrentie. Vorig jaar greep het Eco-Runner Team net naast de titel, maar dit jaar revancheerde het team zich met een compleet nieuw voertuig. “Deze titel is een bekroning van een jaar lang hard werken”, aldus teammanager Jim Hoogmoed.

Nieuw ontwerp
“Dit jaar hebben we heel veel aandacht besteed aan het verlagen van de luchtweerstand”, stelt Hoogmoed. “Tijdens een test in een windtunnel van de TU Delft konden we al vaststellen dat de Ecorunner V op dit moment ’s werelds meest aerodynamische auto is”. Met het nieuwe aerodynamische ontwerp brak het team dit weekend ook het eigen persoonlijke verbruiksrecord, vorig jaar gezet op 3.524 kilometer per liter. Ecorunner V is daarnaast bijzonder licht: het voertuig weegt, inclusief de bestuurder, slechts 88 kilogram. Een geavanceerde brandstofcel zet waterstofgas zeer efficiënt om in elektriciteit.

Eco-marathon
Ontwerp en bouw een zo energiezuinig mogelijk voertuig, dat is de uitdaging die Shell voor de 31e keer aan ruim tweehonderd studenten- en scholierenteams uit heel Europa geeft. Ook in de Verenigde Staten en in Azie organiseert Shell de Eco-marathon.