Zelfherstellend biobeton TU Delft genomineerd voor European Inventor Award

Nieuws - 21 april 2015 - Webredactie Communication

Onderzoeker Henk Jonkers van de TU Delft en zijn bio-beton zijn genomineerd voor een European Inventor Award, een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB). 

Bacterië

Bouwen met beton dat zichzelf kan herstellen? Het lijkt een utopie, maar als het aan microbioloog en uitvinder Henk Jonkers van de TU Delft ligt is dit binnenkort de realiteit. De Nederlandse onderzoeker ontwikkelde het bio-beton van de toekomst, waarbij hij zich liet inspireren door de natuur: beton met bacteriën.
Jonkers: ‘Het mooie aan deze kalksteen-producerende bacteriën is dat ze ruim 200 jaar in beton kunnen overleven en dat ze zelf in actie komen als er schade optreedt. Als er bijvoorbeeld barsten ontstaan door druk op het beton, worden deze vanzelf gedicht.’
De uitvinding van Jonkers heeft legio toepassingen en is momenteel vertaald naar drie producten die dit jaar op de markt verschijnen: zelf-herstellend beton, reparatiemortel en een vloeibare reparatie-variant. De ontwikkeling van het project wordt financieel door BE-Basic Foundation ondersteund.

 

Nominatie

Henk Jonkers en zijn bio-beton van de toekomst zijn nu dus genomineerd voor een European Inventor Award, een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB). Dit jaar vindt de tiende editie van de uitreiking van deze uitvindersprijzen plaats in Parijs. President Benoît Battistelli van het EOB over de nominatie van Jonkers: ‘Deze innovatie is duidelijk gericht op de toekomst. Het bacteriële beton verlengt de levensduur van bruggen, straten en tunnels en geeft een heel nieuw perspectief aan de betonproductie.’

 

Meer informatie 
Dr. H.M. Jonkers, 015 27 82313, H.M.Jonkers@tudelft.nlhttp://staff.tudelft.nl/H.M.Jonkers/   
Zie ook: projecten faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen en persbericht nominatie.  
Adviseur wetenschapscommunicatie TU Delft Roy Meijer, 015 2781751, r.e.t.meijer@tudelft.nl 

 

Hendrik Marius Jonkers - Self-healing concrete containing bacteria