De vier gevels, die samen met een consortium van bedrijven zijn ontworpen, variëren van een concept voor een tijdelijke oplapbeurt tot een hoogwaardige circulaire gevel. Uitgangspunt is dat de gevel in bezit blijft van de producent: de gebruiker 'least' hem en kan aan het einde van de contractperiode kiezen voor een nieuw, beter exemplaar. 'De proef moet ons inzicht geven in de kosten en baten van verschillende geveltypes,' vertelt Alexandra den Heijer, met Juan Azcarate en Tillmann Klein trekker van het project namens de faculteit Bouwkunde.  

Groene gevel

De betrokken partijen hebben een robuust aluminium frame ontwikkeld, dat 75 jaar mee moet kunnen. Het frame is in te vullen met flexibele modules met klimaattechnologie. De gevel wordt geleverd inclusief service, onderhoud en terugname aan het einde van de levenscyclus.  De vier ontwikkelde panelen waarmee de proef wordt uitgevoerd hebben een omvang van 1,95 x 3,70 meter. Het eenvoudigste gevelsysteem lijkt sterk op de bestaande opzet. Deze voordeligste oplossing bestaat uit aluminium vliesgevels met zonwerend dubbelglas en handbediende zonneschermen aan de binnenzijde. De bestaande installaties blijven bij deze optie in gebruik. Oplossing nummer twee gaat een stap verder met ingebouwde pv-cellen en decentrale ventilatie. Een vinding uit Yes! Delft, SolarSwing Energy, zorgt met een transparant zonnepaneel voor dynamische zonwering, die geïntegreerd is in de ramen. Dit laat gewenst koel licht binnen en gebruikt het ongewenste, opwarmende licht voor energieopwekking. Het 'all-inclusive' gevelelement nummer drie pakt ongewenst zonlicht aan met aluminium buitenzonwering en in het glas geïntegreerde lamellen. Hierin zijn bovendien groene geveldelen voorzien waarin planten kunnen wortelen. De superhightech versie van deze gevel ¬ systeem nummer vier ¬ is uitgevoerd met  interactieve led-verlichting. Daarmee zou de complete gevel kunnen veranderen in een machtig videoscherm. De geavanceerde gevelversies kunnen zelf tijdig aan de gebouwbeheerder doorgeven wanneer onderdelen aan  vervanging of onderhoud toe zijn. Gevel en installaties zijn bij hoogwaardige varianten volledig geïntegreerd. 

Procesinnovatie

Tijdens de proef gaan Bouwkunde en de consortiumpartners het gedrag van de gevels nauwgezet monitoren en verschillende onderhoudsmethoden onderzoeken. Dat moet inzicht geven in de prestaties, het geleverde comfort, de kosten en het ideale ontwerp. Het leaseconcept moet bijdragen aan duurzame onderdelen, die minimaal onderhoud nodig hebben, en een circulair totaalconcept. Als de gevel niet meer voldoet, gaat hij terug naar de producenten, die vervolgens voor een nieuwe zorgen. Zij hebben er dus alle belang bij om modulaire, demontabele oplossingen te bedenken, waaruit de gebruikte onderdelen of grondstoffen eenvoudig zijn terug te winnen.De panelen worden vanaf september dit jaar op de campus van de TU Delft getest. Behalve gevelbouwer Alkondor, die als hoofdaannemer optreedt, zijn bij de pilot de volgende partijen betrokken: Somfy, Renson, De Haan Westerhoff, Trox Technik, AluEco, VMRG, Scheuten Glas, VML Technologies, SolarSwing, Real Capital Systems, MHZ Hachel.

/* */