Delftse wetenschappers doen Alcatraz-ontsnapping na

Nieuws - 18 maart 2016 - Webredactie CiTG

Op 27 maart 2016 zond Discovery een avontuurlijke documentaire uit met een Delfts tintje. In Alcatraz: Escaping the Rock onderzochten drie wetenschappers (Deltares en TU Delft) of de beroemdste gevangenisuitbraak uit de geschiedenis geslaagd kan zijn of niet, door het originele bootje na te bouwen en het water van de San Francisco Bay op te gaan.

Virtuele bootjes

De ontsnapping van Alcatraz uit 1962 is altijd omgeven geweest met vraagtekens. Hebben de drie gevangenen veilig de kust bereikt of gingen ze samen met de van regenjassen aan elkaar gelijmde opblaasboot ten onder in de sterke stromingen van de Baai van San Francisco?

De ontsnapping verklaard | Alcatraz: Escaping The Rock

Toen Olivier Hoes, watermanagement ingenieur en docent aan de TU Delft, door de stad San Francisco werd gevraagd om toekomstvoorspellingen te doen over de stromingen en het waterpeil van de baai, bedacht zijn collega Rolf Hut dat ze de computer modellen ook kunnen gebruiken om te berekenen of de drie beroemde gevangenen veilig de kust bereikt konden hebben.

Met hulp van computersimulatie-expert Fedor Baart (Deltares) gooiden Hoes, Hut en Baart honderden virtuele bootjes in de baai van San Francisco.

De visualisatie van de situatie waarbij de ontsnappers hard (25 cm per seconde) naar het noorden pedellen:

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.

Ultieme experiment

Om hun model te testen, deden Hoes, Hut en Baart het ultieme experiment in de documentaire: Hoes bouwde de boot van regenjassen na en op het moment dat het getij en andere omstandigheden precies gelijk was aan dat van 12 juni 1962, gingen Hoes, Hut en Baart het water van de San Francisco Bay op. Volgens de computervoorspellingen zou het mogelijk zijn geweest om veilig de kust te bereiken. In de documentaire liep dat helaas toch anders..

De documentaire is nog niet terug te zien en wordt mogelijk op een later moment opnieuw uitgezonden. RTL Boulevard maakte een mooi item over de Discovery-aflevering die wel nog online beschikbaar is.