Zonneauto Nuna test piekvermogen in Scheveningen

Nieuws - 20 juli 2016

Strandbezoekers in Scheveningen konden vandaag hun smartphones, laptops en speakers opladen met energie van de zon. Het Nuon Solar Team stond de hele middag bij de pier om badgasten aan stroom te helpen, én tegelijk het piekvermogen van hun zonnepaneel te testen. De belangstelling was groot.

Honderdvijftig apparaten kon het Nuon Solar Team vandaag in Scheveningen opladen aan zonneauto Nuna. Voor het studententeam was de actie een mooie gelegenheid om het piekvermogen van hun zonnepaneel te testen.  Hoewel de belangstelling groot was, kon Nuna de toestroom gemakkelijk aan, en moest het paneel soms zelfs even uit worden gezet. “Dankzij de felle zon kon Nuna vandaag naar vol vermogen stroom opwekken, waardoor er zelfs teveel stroom was. Ik denk dat we daarmee vandaag wel driehonderd telefoons of tablets hadden kunnen opladen”, rekent mechanicus Pim Wubben uit. Hopelijk schijnt de zon straks in Zuid-Afrika net zo hard, want in september neemt de zevenvoudig wereldkampioen zonneracen het hier tijdens de SASOL Solar Challenge op tegen uitdagers van over de hele wereld. 

Passie voor zonne-energie
Het testen van het piekvermogen was niet het enige doel van de actie. Met het bezoek aan het strand wilden de  studenten van de TU Delft badgasten ook op een ludieke manier laten ervaren wat er mogelijk is met zonne-energie. “Als studenten hebben wij een passie voor zonne-energie en innovatie op dat gebied. Op het strand zijn geen stopcontacten, maar met de Nuna hebben wij altijd zonne-energie bij de hand. Onze passie en onze stroom deelden we vandaag graag met de strandbezoekers,” vertelt David Kester, één van de coureurs van de zonneauto. “Bovendien komt veel techniek die wij in onze auto’s gebruiken over een paar jaar op de markt. Het was gaaf om dat vandaag aan een breed publiek te laten zien.”