Geaccepteerd Horizon 2020-project ‘DCSMART’: een nieuw tijdperk op het gebied van infrastructuur voor elektriciteit

Nieuws - 12 februari 2016 - Webredactie

Het interdisciplinaire onderzoeksproject DC Distribution Smart Grids (DCSMART) is geaccepteerd als project in het Horizon 2020-programma van het European Research Area Network (ERA-NET). Met steun van ERA-NET kan DCSMART drie promovendi en twee postdoc-onderzoekers aan de TU Delft en één promovendus aan de TU Eindhoven benoemen. Doel van het project is om bepaalde problemen op te lossen ten behoeve van een directe integratie van technologieën voor gelijkstroomdistributie met smart grid-systemen.

Huidige uitdagingen


Het huidige systeem van elektrische energie wordt voortdurend gemoderniseerd, maar in dit proces komen we vele uitdagingen tegen. Er is een scherpe toename in het gebruik van bronnen van decentrale energieopwekking (DER’s): kleinere energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines die kunnen worden gecombineerd om stroom op aanvraag te leveren. De prestaties van deze DER’s zijn echter nog onvoorspelbaar. Geavanceerde technologieën voor hernieuwbare energie kunnen de transitie naar een slimmer elektriciteitsnet faciliteren. Hiervoor zijn complexe systemen voor integratie met het bestaande elektriciteitssysteem nodig. Het elektriciteitsnet heeft altijd op basis van wisselstroom (AC) gewerkt, maar tegenwoordig gebruiken de meeste apparaten gelijkstroom (DC). De meeste DER’s, ook die met zonne- en windenergie, genereren gelijkstroom (DC). Opslagvoorzieningen zoals batterijen en supercondensatoren hebben een gelijkstroom karakter.

Integratie van technologieën voor een smart grid met gelijkstroom

DC-distributienetten hebben het potentieel om toepassingen van smart grids mogelijk te maken. DC-bronnen en -belastingen zouden direct op een DC-bus kunnen worden aangesloten, zodat er geen DC/AC- of AC/DC-conversie meer nodig is. DCSMART is een interdisciplinair project dat de integratie van smart grid-technologie wil vereenvoudigen, marktmogelijkheden wil scheppen en wil stimuleren dat stakeholders de technologie gaan gebruiken. Hiertoe wil men smart grids voor gelijkstroomdistributie ontwikkelen en implementeren. Het project bevat diverse innovatieve elementen, van de ontwikkeling van componenten ten behoeve van het smart grid zelf tot het ontwerp van nieuwe slimme marktmechanismen. De smart grids voor gelijkstroomdistributie zullen worden gebaseerd op modulaire en schaalbare concepten en zullen op twee demonstratielocaties worden getest, een in Nederland en een in Zwitserland.


Projectpartners van DCSMART zijn Direct Current BV (Harry Stokman), de Fraunhofer-Gesellschaft (Bernd Wunder) en het Centre Suisse d’Électronique et Microtechnique (Pierre-Jean Ale), ondersteund door nog meer promotieplaatsen in Duitsland en Zwitserland.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Over Horizon 2020

Horizon 2020 is het grootste programma voor onderzoek en innovatie van de EU tot nu toe. Het programma stelt in zeven jaar (2014 tot 2020) bijna € 80 miljard aan financiering beschikbaar, waar nog de private investeringen bijkomen die door deze financiering worden aangetrokken. Het programma maakt belangrijke ideeën in het lab mogelijk en zorgt dat deze op de markt komen, wat tot meer doorbraken, ontdekkingen en wereldpremières leidt. Horizon 2020 is het financiële instrument voor de implementatie van de Innovatie-Unie, een vlaggenschipinitiatief in het kader van de Europa 2020-strategie voor een sterke wereldwijde concurrentiepositie van Europa. Hier kunt u meer lezen over het EU Framework Programme voor onderzoek en innovatie.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dr. Pavol Bauer, hoofd van DC Systems, Energy Conversion & Storage, tel. 015 2784654, e-mail: P.Bauer@tudelft.nl

Dr. Laura Ramirez Elizondo, DC Systems, Energy Conversion & Storage, tel. 015 2781848, e-mail:L.M.RamirezElizondo@tudelft.nl

Ernst Harting, projectmanager, tel. 015 2784279, e-mail: E.J.Harting@tudelft.nl 

Lonneke Klijnsmit, Communicatiemanager, tel. 06 43468353, e-mail: L.A.L.Klijnsmit@tudelft.nl

Afbeelding: Stephan Timmers - Total Shot Productions

 

 

 

 

 

/* */