Hoe vaar je in een vliegende zonneboot? Ervaar het nu zelf!

Nieuws - 14 maart 2016 - Webredactie Communication

Ervaren hoe het is om in een boot te varen die op twee steunpunten boven het water kan vliegen, en ook nog eens op zonne-energie snelheden van 51 kilometer per uur kan behalen? Dat is nu mogelijk. Het TU Delft Solar Boat Team, dat nu druk bezig is met het bouwen van een nieuwe solar boat, heeft de oude versie omgetoverd tot een simulator zodat iedereen kan ervaren hoe het is om de nieuwe TU Delft Solar Boat te besturen. Deze simulator is van 16 tot en met 20 maart te bewonderen tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show in de Rai.

Studenten van het TU Delft Solar Boat Team hebben het concept van vliegend varen met twee steunpunten in 2014 werkelijkheid gemaakt. Het levert bizarre beelden op van een boot die op twee stokjes boven het water balanceert (zie video). Luuk van Litsenburg, de piloot van de TU Delft Solar Boat: “Het besturen van deze boot kun je nauwelijks varen noemen. Het is net alsof je vliegt, fietst en vaart tegelijkertijd.”

Nieuw ontwerp

Het team van 23 studenten heeft dit jaar een nieuwe boot ontworpen en is deze nu aan het bouwen. Het nieuwe ontwerp zal stabiliteitsproblemen die zich bij de vorige boot voordeden aanzienlijk moeten verkleinen en de boot een stuk sneller moeten maken. Dit alles dankzij een nieuw rompontwerp, nieuwe zonnecellen, een grootschalige upgrade van het elektronische systeem en een optimalisatie van de draagvleugelconfiguratie.

Wereldkampioenschap zonneboten

Iedere twee jaar bouwt het TU Delft Solar Boat Team een nieuwe solar boat met als doel het winnen van de Dutch Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneboten dat dit jaar van 2 tot 9 juli zal plaatsvinden in Amsterdam en Friesland. Aan deze wedstrijd zullen 35 teams van over de hele wereld deelnemen. Het TU Delft Solar Boat Team heeft de race al twee keer gewonnen en zijn bij de vorige editie gelauwerd met de Design Award voor hun radicaal vernieuwende ontwerp.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene Overtoom van het TU Delft Solar Boat Team, tel. 06 - 241 049 27 of 015 - 278 74 56.

De simulator is onderdeel van het InnovationLAB van de HISWA Amsterdam Boat Show in hal 7 van de Rai. Hier zullen vanuit het TU Delft Sports Engineering Institute verschillende projecten van de TU Delft staan. De beurs duurt van 16 tot en met 20 maart. Informatie over het aanvragen van persaccreditatie vindt u op http://www.hiswarai.nl/pers/.

/* */