Nieuw design voor waterstofraceauto Forze VII

Nieuws - 14 maart 2016 - Webredactie Communication

Coureur Jan Lammers onthulde donderdag 10 maart jl. het design van de eerste waterstofraceauto die deel gaat nemen aan een race tegen benzineauto’s. Het raceteam van de TU Delft neemt met de Forze VII, de snelste raceauto die op waterstof rijdt, deel aan de Supercar Challenge. Dat gebeurt tijdens de GAMMA Racing Day op het TT-circuit in Assen. Doordat de nieuwe auto meer aerodynamisch is, hebben de Delftse studenten er vertrouwen in dat deze raceauto de race kan winnen.

Jan Lammers is verheugd met de Forze VII: “Het is belangrijk dat Nederland zich bewust is van schone energiealternatieven. Dat deze waterstofraceauto de strijd aangaat met benzineauto’s spreekt tot de verbeelding: waterstof is een alternatieve brandstof met ongekende mogelijkheden. Ik zal de vorderingen van team Forze dan ook met veel belangstelling volgen.”

“We zijn erg te spreken over het ontwerp”, vertelt Erik Kemink, directeur van waterstofleverancier PitPoint, hoofdsponsor van Forze. “Ik ben erg benieuwd hoe de wagen het deze zomer gaat doen in de race tegen de benzineauto’s.” Dankzij de recent gestarte samenwerking met PitPoint kan het team verder met de productie, zodat de auto in juni van de band kan rollen en klaar is voor circuitraces.

Verbetering

Het Forze-team heeft een jaar aan het nieuwe ontwerp gewerkt. De studenten hebben het design van de Forze VII aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het oude model. Zo heeft het nieuwe ontwerp een bredere wielbasis, waardoor de raceauto zich nog sneller over het circuit verplaatst. Daarnaast is de aerodynamica van de auto enorm verbeterd.

Wereldprimeur

Het is de eerste keer dat een auto op waterstof het opneemt tegen benzine raceauto’s. Deze wereldprimeur zal plaatsvinden tijdens de Supercar Challenge, tijdens de GAMMA Racing Day op het TT circuit in Assen op 6 en 7 augustus. Dick van Elk, organisator van de Supercar Challenge, is verheugd met de deelname van Team Forze en de boodschap die het team heeft. “Forze laat zien wat de enorme potentie is van waterstof als schone brandstof. Dit is een goede manier om hier aandacht voor te vragen.”

Een auto met een boodschap

“Via Forze komt het grote publiek in contact met duurzame technologieën”, zegt Kemink. “Daarom ondersteunen we het team met geld en kennis, bijvoorbeeld over hoe je sneller en beter waterstof kunt tanken.” PitPoint clean fuels wil in 2030 een maatschappij waarin vervoer volledig duurzaam is. Waterstof vormt een essentieel onderdeel bij het behalen van die doelstelling.

Forze Hydrogen Racing Record Attempt Zandvoort

Specificaties

0-100 km/h: <4 seconds
Top speed: 210 km/h
Fuel Cell power: 100 kW (135 hp)
Boost power: 190 kW (258 hp)
Weight: 1100 kg
Size: 4,6 x 1,90 m
Suspension: Steel push rod system
Fuel Cell system: Ballard FC Velocity MK1100 stack with Forze balance of plant hardware & software
Drivetrain: Planetary Gears (ratio 1:4.8)

Over Forze

Forze is het waterstofraceteam van de TU Delft. Het team bestaat uit 70 studenten van verschillende faculteiten: van luchtvaart en ruimtevaarttechniek tot technische aardwetenschappen. Zij zetten zich samen in om waterstoftechnologie te promoten, door het ontwerpen, maken van- en racen met een zeer innovatieve raceauto.

Voor meer informatie kijk op de website van het Forzeteam.

/* */