'EWI's best graduate of 2016'

Nieuws - 28 september 2016

Tamara Kloek is geselecteerd als 'EWI's best graduate of 2016' met haar afstudeerwerk "The effect of dendritic spine morphology on synaptic crosstalk: Two multisynapse models, integrating diffusion on curved surfaces". De uitreiking is op 17 november.

Een korte samenvatting van haar werk:

"In het lichaam worden signalen doorgegeven via het zenuwstelsel. Op celniveau bestaat het zenuwstelsel uit een speciaal type cellen, zogeheten neuronen. Deze kunnen signalen doorgeven aan andere neuronen via gespecialiseerde verbindingen, die synapsen worden genoemd. Voor het goed functioneren van het zenuwstelsel is het van belang dat de mate waarin de synapsen signalen doorgeven afzonderlijk kan worden gecontroleerd. Storingen in deze mechanismen worden in verband gebracht met neurologische en neuropsychiatrische aandoeningen als schizofrenie, Alzheimer, depressie en autisme.

Neurotransmitterreceptoren zijn aanwezig in de celmembranen van neuronen en zijn belangrijk voor de signaaltransductie bij synapsen. Ze zitten niet vast aan het celmembraan, maar ondergaan een (lateraal) diffusieproces op het celmembraan. De vorm die het celmembraan rond synapsen aanneemt is niet-triviaal en heeft een sterke invloed op het diffusieproces van de receptoren. Er is al onderzoek gedaan naar de typische vorm van enkele synapsen en de impact hiervan op het diffusieproces. Het is echter nog niet bekend hoe deze vorm de interactie tussen aangrenzende synapsen beïnvloedt. Om dit te onderzoeken hebben we een diffusiemodel opgesteld dat de morfologie van meerdere synapsen integreert."

/* */