Subsidie voor verder ontwikkeling ‘Delftse’ gezondheidstechnologie

Nieuws - 18 februari 2016 - Webredactie

Diverse onderzoekers van de TU Delft krijgen,  samen met andere partijen,  financiering van STW voor het verder ontwikkelen van twee chirurgische instrumenten en voor een flexibele bestralingsfaciliteit voor radioactieve bolletjes tegen leverkanker.

De SensOtouch Grasper (Take-off Programma, haalbaarheidsstudie)

Tweede aanvrager Tim Horeman van de TU Delft: ‘Chirurgen voeren vaak endoscopische operaties uit op (zeer kleine) kinderen met instrumenten die eigenlijk zijn ontwikkeld voor volwassenen.  De weefsels zijn bij kinderen echter aanzienlijk zachter. Daarom lopen kinderen door de (knijp)kracht die wordt uitgevoerd met conventionele instrumenten een risico op beschadiging van weefsels. 
In dit project wordt een pakket voor de chirurg ontwikkeld, het PaediaPack, dat bestaat uit twee nieuwe unieke instrumenten: de MediShield’s Portshield, een zogenoemde trocar (holle naald) fixator en de sensOtouch Grasper. Dit laatste instrument is een nieuwe en kleinere grijper die te hoge krachten beperkt en bovendien beter aanvoelt voor de chirurg.
Milton Aguirre is hoofdaanvrager, Tim Horeman fungeert als projectleider.

 

 

Stuurbare meniscusknipper (Take-off Programma, vroegefase-traject)

Hoofdaanvrager Tim Horeman (TU Delft spin-off Surge-On medical):  ‘Sinds de introductie van het ‘minimaal invasief opereren’, hebben vooral orthopedische chirurgen moeite om bepaalde gebieden in de gewrichten te bereiken. Alhoewel er voor laparoscopie (opereren in de buik) wel stuurbare instrumenten in ontwikkeling zijn, is de basistechnologie daarvoor niet zonder meer te gebruiken voor arthroscopie (opereren in gewrichten).’
‘Daarom is een project opgezet waarin een multidisciplinair team van artsen en ingenieurs een nieuw stuurprincipe heeft ontwikkeld dat, geïntegreerd in een prototype, in het AMC met een aantal chirurgen is getest. Het doel is nu met een aantal ervaren chirurgen verspreid over Nederland, een eerste commerciële versie van een stuurbare meniscusknipper te testen.’ Ook Benno Groosman van Surge-On Medical is betrokken bij dit project.

 

 

Bestralingsfaciliteit voor holmium bolletjes tegen leverkanker  (Open Technologie Programma, OTP)

Hoofdaanvrager Antonia Denkova: ‘ Voor het UMC Utrecht en Quirem Medical bestralen we in Delft holmium bolletjes, waarmee levertumoren worden behandeld.  Tijdens de bestraling is gammastraling aanwezig die de bolletjes kapot kunnen maken. De activiteit van de bolletjes is dus helaas beperkt, want als je ze te lang bestraalt, gaan ze stuk’.
‘Samen met het UMC, Quirem Medical en NRG doen we onderzoek naar hoe we een bestralingsfaciliteit kunnen maken waarmee we  bolletjes met meer activiteit kunnen maken zonder deze te beschadigen. Een groot voordeel daarvan zou zijn dat er ook behandelingsmogelijkheden beschikbaar komen voor mensen op grotere afstand van Utrecht. Daarnaast kan de behandeling dan meer op maat worden gemaakt. Patiënten die een kleinere lever hebben, wil je bijvoorbeeld met minder bolletjes bestralen, maar wel met actievere bolletjes.’ 
Met de nieuwe flexibele bestralingsfaciliteit gaan de onderzoekers de stralingsschade beter begrijpen zodat er uiteindelijk een bestralingsfaciliteit kan worden gebouwd die tot de gewenste hoogactieve bolletjes leidt.