ENVISION netwerk omvat ruim 3 miljoen MKB’s

Nieuws - 11 maart 2016 - Webredactie TBM

Het business model innovatie platform Businessmakeover.eu is in 2015 gelanceerd om het midden- en kleinbedrijf in heel Europa meer bewust maken van het belang van businessmodel innovatie en hen te stimuleren in hun innovatievermogen. Inmiddels heeft het portal een bereik van meer dan 3 miljoen MKB’s dat nog verder wordt uitgebreid dankzij de recent afgesloten samenwerking met UEAPME.

UEAPME

Het platform kende sinds lancering een vliegende start door samenwerking met diverse beroepsorganisaties die al actief zijn in de Europese MKB-gemeenschap. De recent afgesloten samenwerkingsovereenkomst met de 17e partner UEAPME (Europese Associatie voor Ambachten en Midden- en Kleinbedrijf) is hierin een belangrijke nieuwe stap: deze associatie genereert met 80 lid-organisaties een extra bereik van 12 miljoen MKB-leden in de EU.

Bedrijfsuitdagingen

Een aansprekend onderdeel van het platform vormen de bedrijfsuitdagingen die leden van het ENVISION team op het platform plaatsen voor het MKB. Deze uitdagingen zijn gericht op het verbeteren en innoveren van business modellen en staan open voor het algemene publiek; iedereen is welkom om mee te doen. Deelnemers kunnen prijzen winnen en veel leren van de gemeenschap. “We bouwen aan een gemeenschap van 3 miljoen MKB’s. In 2016 steken we veel energie in het analyseren van nieuwe uitdagingen waarmee het MKB wordt geconfronteerd. Verder werken we aan het aanbieden van praktische oplossingen door goed te luisteren naar MKB’s en dit met anderen te delen. Bovendien proberen we MKB’s te helpen die moeite hebben om hun bedrijf overeind te houden en geld vrij te spelen voor innovatie. We kunnen hulp en expertise bieden vanuit en voor de gemeenschap door gebruik te maken van onze sociale media en andere kanalen,” stelt ENVISION coördinator Harry Bouwman.

Eiertaxi

Enkele van de typische bedrijfsuitdagingen waarvoor ENVISION hulp kan bieden zijn ‘overleven in de huidige markt’, ‘groei realiseren’, ‘verhogen van klanttevredenheid’ en vele meer. Naast de tools en uitdagingen wil ENVISION via haar kanalen ook inspirerende verhalen brengen van voorbeeldbedrijven. Een recent voorbeeld is het bedrijf Egg Taxi, een Finse MKB dat bedacht om kakelverse vrije uitloop eieren rechtstrees aan haar klanten te leveren met een ‘eiertaxi’ die vaste routes rijdt. Het bedrijf levert momenteel maar liefst 5400 kg of 90.000 eieren per week overal in Finland. Meer informatie over Egg Taxi staat op de ENVISION Facebook pagina.

Innovatie

“Innovatie in bedrijven is van alle dagen. Toch zouden we graag zien dat de 21 miljoen Europese MKBs één dag de ruimte nemen om eens anders te denken. Wat kan ik veranderen in mijn dagelijks routine om mijn inkomsten te laten groeien? De grootste potentie voor groei zit in gewone bedrijven met minimaal één werknemer. Daarom zou ik hen willen vragen om hun bedrijfsmodel te vernieuwen met behulp van de tools van Businessmakeover.eu,” zegt Gerhard Huemer, Directeur Economisch Beleid bij UEAPME.

Behalve met UAPME zijn er overeenkomsten met 16 andere organisaties: Association of Organisations of Mediterranean Businesswomen, Inova Consultancy Ltd, Nordic Export Partners (Nexpa), The Women's Organisation, Foundation for Women Entrepeneurs (FWE), Tia Formazione, Embassy for Women Entrepreneurship, Digile Limited, Scholten Consultancy, FCEM Femmes Chefs d'Entreprises Mondiales, Austrian Economic Chamber, Confartigianato Vicenza Italy, Digital Flow, Kopenhagen Business school, Åbo Akademi en de Association of Businesswomen in IZMIR

Over ENVISION

ENVISION is een pan-Europees project dat MKB’s wil versterken door toegankelijke en interactieve online platforms zoals Businessmakeover.eu. ENVISION verbindt 9 projectpartners en tientallen koepelorganisaties met directe toegang tot het Europese MKB. Het project heeft financiering ontvangen uit het Horizon2020 programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst 645791.

Businessmakeover.eu is een aansprekend webportal en platform voor de Europese MKB-gemeenschap om elkaar te ontmoeten en deel te nemen aan bedrijfsuitdagingen; leren en inspiratie vergaren voor business model innovatie in Europa.

Mark de Reuver
Delft University of Technology