Jeroen van den Hoven benoemd tot Universiteitshoogleraar TU Delft

Nieuws - 06 september 2016 - Department of Communication

Het College van Bestuur heeft professor Jeroen van den Hoven per 1 september 2016 benoemd tot Universiteitshoogleraar. Van den Hoven krijgt deze benoeming op grond van zijn uitstekende staat van dienst en zijn uitzonderlijke verdiensten op het gebied van responsible innovation.

Universiteitshoogleraren hebben zich nationaal en internationaal onderscheiden op hun vakgebied, fungeren als boegbeeld en inspirerend leider binnen de universiteit, en als gezicht van de TU Delft in de maatschappij. Jeroen van den Hoven voegt zich bij professoren Leo Kouwenhoven en Cees Dekker, die ook Universiteitshoogleraar zijn.

Jeroen van den Hoven is hoogleraar Ethiek en Techniek bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Hij is voorzitter van de afdeling Values and Technology, die een grote rol speelt in het onderzoek naar en het denken over Maatschappelijk Verantwoord Innoveren. Van den Hoven onderzoekt de morele vraagstukken die verband houden met gebruik en regelgeving van technologie en innovatie. Het combineren van inzichten uit zowel de technologie als de geestes- en de sociale wetenschappen staat centraal binnen zijn onderzoek en dat van zijn afdeling. 

Van den Hoven is hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Ethics and Information Technology. In 2007 was hij de oprichter van het 3TU.Centre for Ethics and Technology, waar hij tot 2013 als wetenschappelijk directeur leiding aan gaf. In 2009 won hij de World Technology Award (categorie ethiek) voor mensen die ‘voor de lange termijn het meest belangwekkende innovatieve werk verrichten en daarmee de 21e eeuw vormgeven.’ In datzelfde jaar ontving hij van de International Federation for Information Processing de IFIP-prijs in de categorie ICT en Samenleving voor zijn werk in ethiek & ICT. 

Van den Hoven is tevens grondlegger en was tot 2016 voorzitter van de programmacommissie van het onderzoeksprogramma NWO-MVI (Maatschappelijk Verantwoord Innoveren). In 2016 werd hij door European Data Protection Supervisor Giovanni Buttarelli aangesteld in de Ethics Advisory Group, die zich gaat buigen over de ethische kanten aan de relatie tussen mensenrechten, technologie en bedrijfsleven in de digitale samenleving. Hij is ook lid van het TU Delft Blockchain Lab, een van de grootste onderzoeksgroepen op het gebied van blockchain, de technologie die de financiële sector kan helpen hervormen. Meer informatie over Jeroen van den Hoven vind je hier