Rienk Eelkema wint ERC Consolidator Grant om communicatie in zachte materialen te introduceren

Nieuws - 30 november 2016

Dr. Rienk Eelkema heeft een prestigieuze ERC Consolidator Grant gewonnen. Hij zal deze financiering, van € 2.000.000 euro gebruiken om communicatie te introduceren in synthetische zachte materialen.

Een van de primaire processen die levende cellen gebruiken om te reageren op veranderingen in hun omgeving heet 'signaaltransductie. Dit proces begint met een bepaald signaal dat enzymatische activiteit veroorzaakt in de cel, wat weer leidt tot een reeks cellulaire reacties. Signaaltransductie is de manier waarop cellen met elkaar praten, en het startpunt voor vele processen in het menselijk lichaam.

Van dom naar slim
Op dit moment hebben synthetische materialen geen communicatieve functies. Ze kunnen niet reageren op prikkels en signalen zoals cellen dat doen. Dr. Rienk Eelkema van de afdeling Chemical Engineering wil zogenaamde 'zachte materialen', zoals bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal of  lijm, gaan uitrusten met signaaltransductie. Met andere woorden: hij wil synthetische materialen maken die autonoom kunnen reageren op externe signalen.

De mogelijke toepassingen van slimme zachte materialen zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingsmateriaal dat paars wordt onder een bepaalde druk. Of kleine blaasjes die medicijnen bevatten en hun inhoud alleen afgeven wanneer ze in de buurt komen van een infectie of een tumor.

Over de ERC Consolidator Grants
De ERC Consolidator Grants zijn bedoeld om onderzoekers te steunen die hun onderzoeksteams willen opzetten en een succesvolle carrière in Europa verder willen opbouwen. De regeling is ook bedoeld om onafhankelijk en excellente nieuwe onderzoeksteams te versterken.