Reactor Instituut Delft officiële partner van International Atomic Energy Agency

Nieuws - 01 november 2016

Het Reactor Instituut Delft (RID), de nucleaire onderzoeksreactor van de TU Delft, is voor de derde keer geselecteerd als samenwerkingscentrum voor het International Atomic Energy Agency (IAEA).

Deze hernieuwde benoeming voor de periode van 2016 tot 2020 bevestigt het belang van de TU Delft op het gebied van nucleaire technologie. Meer in het bijzonder betekent het een erkenning van de inspanningen van het RID om het gebruik van onderzoeksreactoren te stimuleren, in stand te houden en te vergroten. Ook worden met de onderzoeksreactor de relevantie en de unieke mogelijkheden gedemonstreerd van methodologieën die gebaseerd zijn op neutronenactivering en neutronenbundels.

Het RID is geselecteerd op grond van de volgende hoofdactiviteiten:

  • Verbetering van kwaliteit en kwantiteit van neutronenactiveringsanalyse (NAA).
  • Toepassing van NAA op onderzoek naar sporenelementen en traceringsmethoden met betrekking tot mensen.
  • Verbetering van het gebruik van de onderzoeksreactor en neutronenbronnen met PEARL-achtige diffractometers en andere instrumenten voor neutronenverstrooiing.
  •  Verbetering van het beheer van onderzoeksreactoren en op een versneller gebaseerde neutronenbronnen.

Over het Reactor Instituut Delft (RID)

Het Reactor Instituut Delft (RID) is het academische kenniscentrum in Nederland voor aan straling gerelateerd onderzoek en onderwijs. Er vinden wetenschappelijke bezoeken plaats en er worden trainingen gegeven. Het instituut biedt ook diensten van deskundigen en toegang tot de eigen faciliteiten. Er wordt onderzoek uitgevoerd op diverse gebieden, zoals duurzame energie, materialen en gezondheid. Het instituut draagt bijvoorbeeld bij aan de verbetering van zonnecellen, batterijen en medische isotopen voor de diagnose en behandeling van kanker.

Het RID maakt sinds februari 2009 deel uit van het netwerk van samenwerkende centra van de IAEA. Op dit moment bestaat het netwerk uit 25 centra over de hele wereld, waarvan zeven in Europa. Het RID richt zich specifiek op het geven van advies en ondersteuning op basis van wetenschappelijke kennis.

Over het International Atomic Energy Agency (IAEA)

De IAEA is het centrale intergouvernementele forum voor wetenschappelijke en technologische samenwerking op het gebied van kernenergie. De organisatie maakt zich sterk voor veilig en vreedzaam gebruik van nucleaire wetenschap en technologie en draagt daarmee bij aan vrede en veiligheid en aan de doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling.

An official plaque was handed out during the IAEA general conference in Vienna, Austria. From left to right: Mr Ridikas, Research Reactor Specialist IAEA; Mr Linssen, General Manager RID; Mr Hennis, Permanent Representative of the Kingdom of the Netherlands to the UN in Vienna; Mr Malavasi, Deputy Director General Nuclear Sciences and Applications IAEA; Ms Venkatesh, Director Physical and Chemical Sciences and Ms Colinet.