Twee zelfrijdende voertuigen, de WEpods genaamd WURby en WElly, rijden vanaf dinsdag 8 november als busdienst iedere dinsdag over de campus van Wageningen. Van 11:00-13:00 kan iedereen instappen en rijden ze een vaste route met tien stops. De TU Delft is een van de partners in dit project en draagt bij aan de software en de sensoren waardoor het voertuig autonoom kan rijden.

Tot het einde van het jaar wordt iedere dinsdag de busdienst getest. De WEpods rijden, in deze testfase, nog niet met een officiƫle dienstregeling in een tijdschema. Wel rijden ze een vaste route met tien stops. Een rondje duurt circa twintig minuten, afhankelijk van het aantal keer dat het moet stoppen. Iedere passagier mag instappen en in elke WEpod is plek voor zes personen. Wettelijk moet er nog altijd een steward in het voertuig meerijden, daarom zijn drie stewards van de WUR en het ROC A12 opgeleid als bestuurder.

Sensorsysteem

Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden samen met Robot Care Systems het sensorsysteem om de WEpod zelfstandig te laten rijden. In de voertuigen zitten radars, lidars (een radar, maar dan met lasers), GPS en zes camera's. Met laserscanners is de omgeving verkend en is een virtuele landkaart gemaakt, zodat de WEpod de omgeving herkent en nauwkeurig de positie kan bepalen. De WEpods remt of stopt waar nodig voor andere weggebruikers.

WEpods

Lees meer over de WEpods en de busdienst op www.wepods.nl
De WEPpods zijn te zien op 25 november tijdens het symposium The Future of Driving